Oscarsvinnaren Richard Williams död

Publicerad 2019-08-17

Richard Williams, animatör och röstskådespelare, har avlidit vid 86 års ålder, rapporterar BBC.

Han mottog två Oscarsstatyetter för sitt arbete som animationsansvarig för "Vem satte dit Roger Rabbit?" från 1988 och var även den som ritade introt till "Rosa Pantern"-filmerna med Peter Sellers på 1970-talet.

Williams föddes i Kanada, men flyttade till England på 1950-talet. Hans första animerade film "Den lilla ön" från 1958 gav honom det brittiska priset Bafta för bästa animerade film.

Han ville jobba för Disney och 1988 blev drömmen sann när han fick leda arbetet med de animerade sekvenserna i just "Roger Rabbit"-filmen. Filmens för tiden avancerade animationsteknik ligger till grund för den teknik som används i dagens datorgenerade animationer.

Hans mest ambitiösa projekt, "Tjuven och skomakaren" inspirerades av Mellanösterns sagokultur. Williams försökte få den finansierad under 30 års tid, men den ansågs kunna konkurrera med Disneys "Aladdin" och Warner Bros lät göra om den helt, till Williams förtret. Han talade aldrig om filmen, som släpptes i flera versioner under 1990-talet, i senare intervjuer. 2006 släpptes en ny version baserad på Williams originalmanus.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln