Man håller andan när Daniel Radcliffe ska rymma från fängelset

Ljudet spelar stor roll i habila ’Escape from Pretoria’

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Escape from Pretoria

Regi Francis Annan, med Daniel Radcliffe, Daniel Webber, Ian Hart.


FILMRECENSION. De flesta filmer om apartheidtiden i Sydafrika handlar naturligtvis om de svarta frihetskämparna.

Men de hade vita allierade, även i den här rasistiska regimen.

DRAMA. Det finns fängelsefilmer som fokuserar på fångens stoiska lidande. Och det finns fängelsefilmer som bara vill bjuda på en spännande rymning. Den här faller in i den senare kategorin – även om vi också möter fångar i Sydafrikas ökända Pretoriafängelse i slutet av 1970-talet som argumenterar för att inte rymma. I stället ser de sig som martyrer vars tid i fängelset är ett symboliskt sätt att fortsätta ge regimen fingret.

Hit kommer två nya fångar, Tim Jenkin och Stephen Lee (Daniel Radcliffe, Daniel Webber), som har dömts för terrorism efter att ha spritt propaganda till stöd för ANC. Eftersom de är vita skickas de inte till Robben Island, fängelset där Mandela sitter, utan till Pretoria som är till för enbart vita män.

Tillverkar nyckelkopior av trä

Tim och Stephen tänker dock inte bli långvariga. De tror inte på att sitta där och häcka som ett sätt att bjuda motstånd, utan vill rymma. Med hjälp av en annan fånge listar de ut ett sätt att tillverka nyckelkopior av trä. Men det är inte lätt att fundera ut en plan för hur nycklarna ska användas på bästa sätt. Dessutom är den psykiska pressen stark i ett fängelse där vakterna gärna riktar sin sadism mot fångarna.

Daniel Webber och Daniel Radcliffe i ”Escape from Pretoria”.
Daniel Webber och Daniel Radcliffe i ”Escape from Pretoria”.

Radcliffe fortsätter visa att Harry Potter-filmerna ligger allt längre från honom och att han är villig att ta sig an nya utmaningar, även om den här rollen inte är lika pikant som när han spelade ett fisande lik i ”Swiss army man” (2016).

Daniel Radcliffe i ”Escape from Pretoria”.
Daniel Radcliffe i ”Escape from Pretoria”.

Då ökar spänningen

Filmen är verklighetsbaserad och levererar habil underhållning rakt igenom. Men det är först när rymningen sätter fart som spänningen verkligen ökar. Då följer en rad scener där hindren staplar sig och inte minst ljudet spelar stor roll. Fångarnas försök att inte andas för tungt, vaktens fotsteg som närmar sig, det försiktiga rasslet när en tränyckel vrider om låset. Man håller själv andan.

”Escape from Pretoria” finns att hyra på streamingtjänster.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE