Tionde Saw-filmen är bäst av uppföljarna

Blodet rinner – och Jigsaw blir fullt ut en hjälte

Uppdaterad 2023-10-01 | Publicerad 2023-09-29

”Saw X”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Saw X

Regi Kevin Greutert, med Tobin Bell, Shawnee Smith, Synnøve Macody Lund, Steven Brand, Renata Vaca.


FILMRECENSION. Jigsaw dog redan i ”Saw III”. Det är imponerande att han trots det fortsätter att dominera den här hejdlöst populära filmserien.

I kapitel 10 är han mer än någonsin huvudperson. Och vinner våra hjärtan.

SKRÄCK. Jovisst, tortyrmästaren John ”Jigsaw” Kramer (Tobin Bell) är stendöd. Det är därför uppföljarna ständigt letar sig bakåt i tiden, för att hitta luckor där nya berättelser om Jigsaw kan rymmas.

Det är bara förra filmen, spin-offen ”Spiral” (2021), som helt har skippat John Kramer och försökt sig på en ny historia. Chris Rock hade huvudrollen och spelade sin polis som om han hade fastnat i en 80-talsrulle.

I den tionde filmen gör Jigsaw i stället comeback och nu har berättelsen klämts in i tidslinjen mellan första och andra ”Saw”, som kom ut 2004–2005. John Kramer är svårt sjuk i cancer, men hoppet om överlevnad väcks när han stöter på en bekant från terapigruppen. Han påstår sig ha tillfrisknat från sin sjukdom med hjälp av ny forskning som bedrivs i Mexiko.

Kramer får kontakt med läkaren Cecilia Pederson (sevärda norska skådespelaren Synnøve Macody Lund) och beger sig till en avlägset belägen klinik i Mexiko där hans liv ska räddas. Men John Kramer kommer att få en obehaglig överraskning.

Klurigt konstruerade överraskningar

Mer ska inte sägas om handlingen. Samtliga ”Saw”-filmer lever på sina överraskningar. De har genom serien varit mer eller mindre galna, men ibland klurigt konstruerade.

Själv har jag haft svårt för uppföljarna, av flera skäl. Jigsaw placerar sina ohederliga offer i dödliga fällor för att lära dem en läxa. De har skadat andra människor, men får en chans att överleva om de offrar något i fällorna, ofta en kroppsdel. Jigsaws moralism är genomskinlig eftersom fällorna oftast är närapå omöjliga att överleva. Det handlar inte om att ge någon en chans, det handlar om sadism.

Den ständiga tortyren blev tjatigt förutsägbar, film efter film.

”Saw X”.

Tekniskt sett var filmerna också rätt tröttsamma, med ständigt rörlig kamera, skräniga ljudeffekter och snabba klipp. Tomma burkar skramlar högst. Läskigt var det aldrig.

Ibland slogs jag av att en del av uppföljarna engagerade som mest när de i stället utvecklade porträttet av John Kramer och hans kamp mot cancern och för rättvisa. Det var som att man började bry sig lite om karln.

En bra historia

”Saw X” tar steget fullt ut till att göra Kramer till en hjälte. Genom att låta den utmärkte Tobin Bell verkligen få ha huvudrollen väcks ens engagemang – och det hjälper såklart att det är en bra historia, en slags illustration av hur utsatta människor är tacksamma offer för bedragare.

Trogna fans får sitt. Fällorna är fantasilösa vid det här laget, men blodet (och märgen!) rinner – och förutom Bells återkomst dyker några andra bekanta ansikten ur serien upp. Missa inte scenen under eftertexterna.

Filmen visas på bio.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln