”Bränn alla mina brev” – berör inte så mycket som den borde göra

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Bränn alla mina brev

Regi Björn L Runge, med Bill Skarsgård, Asta Kamma August, Gustav Lindh, Sverrir Gudnason, Sten Ljunggren, Marika Lindström, Ossian Skarsgård.


FILMRECENSION. Två blivande kända kulturmän kämpar om samma kvinnas kärlek.
Men jag hade nog väntat mig att det skulle slå lite mer gnistor om kärlekstriangeln i ”Bränn alla mina brev”.


DRAMA. Framgångsrika böcker som förlaga är i bästa fall ett bra recept för en framgångsrik film. Här i Sverige har Delia Owens roman ”Där kräftorna sjunger” sålts i 650 000 exemplar. Ända sedan biopremiären har filmen legat etta på Biotoppen. Alex Schulmans ”Bränn alla mina brev” har sålt ungefär hälften så mycket, 320 000. Återstår att se om den filmen blir en lika stor framgång.
Det handlar om en kortvarig kärlekstriangel som äger rum år 1932.
Sven Stolpe (1905-1996) är trots sin ålder (27 år) redan en etablerad författare. Nu sitter han och skriver på en pjäs på Sigtunastiftelsen. Ganska så nyblivna hustrun Karin (1907-2003) är där. Liksom den lite yngre blivande författaren Olof Lagercrantz (1911-2002). Karin och Olof börjar prassla med varandra. Så småningom ställs allt på sin spets…
De spelas av Bill Skarsgård, Asta Kamma August och Gustav Lindh. Alla utmärkta. Särskilt Skarsgård, som i kroppsspråk och röst perfekt fångat en stel och tämligen motbjudande Sven Stolpe.
Och där har vi ett av filmens problem. Det är inte helt lätt att tycka om eller förstå sig på den här trion. Sven Stolpe är en ondskefull skitstövel. Lagercrantz retar man sig på för att han är lite tafatt och inte riktigt står upp för sin kärlek till Karin. Och hennes val att inte lämna sin make är inte heller fullt begripligt, även om det förstås finns nyanser man inte förstår sig på i alla förhållanden.

Tiderna var väl kanske så. Mycket får sägas med enbart blickar, i stället för ord eller handlingar.
Ett annat problem är nutidsskildringen när Alex Schulman gräver i historien. Funkade bättre i bokform, här tar det för stor plats. Om det ens hade behövts alls. Att sen Sverrir Gudnason självklart ger en filmstjärneaura åt författaren och omstridde bloggaren med mera, är en annan sak.
Mest berör scenen med det åldrande paret Stolpe (Sten Ljunggren, Marika Lindström) när de under ett gräl nästan skrämmer livet ur barnbarnet Alex Schulman (Ossian Skarsgård).
Foto, kläder, musik, skådespeleri… allt håller hög klass, jag kan bara inte riktigt sätta fingret på varför jag inte blir så berörd som jag borde bli.

Filmen visas på bio från och med fredag 23 september.


Se även…

… ”Där kräftorna sjunger”, filmversionen av Delia Owens bok, som också är ovanligt trogen mot förlagan.

Visste du att…

… Bill Skarsgård fram till nyligen filmade i Prag, i nyinspelningen av ”The crow” från 1994, filmen där Brandon Lee (1965-1993) gjorde huvudrollen?

Publisert:

LÄS VIDARE