Underhållande inlägg i abortdebatten

Särskilt Sigourney Weaver är ljuvlig i ”Call Jane”

”Call Jane”
”Call Jane”

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Call Jane

Regi Phyllis Nagy, med Elizabeth Banks, Sigourney Weaver, Kate Mara, Chris Messina, Wunmi Mosaku, Rebecca Henderson, Aida Turturro


FILMRECENSION. Efter HBO-dokumentären om The Janes kommer nu spelfilmen om kvinnonätverket som hjälpte till med olagliga aborter på 60-talet.

DRAMA. Tidigare i år kom HBO-dokumentären "The Janes", om det Chicago-baserade kvinnonätverk som i slutet av 60-talet hjälpte till med runt 11 000 säkra aborter när sådana fortfarande var olagliga. Nu kommer spelfilmen, med "Carol"-manusförfattaren Phyllis Nagy bakom kameran och bland annat Elizabeth Banks och en ljuvlig Sigourney Weaver framför den.

Efter att ha hört verklighetens otroliga och roliga kvinnor – Vilka historier! Vilka ansikten! Vilket mod! – berätta om hur de spred mystiska lappar med "Gravid? Ring Jane!", organiserade skjutsar och hemliga platser och varken dömde eller ställde frågor, då blir en spelfilm lite av en EPA-version i jämförelse. Men, en sådan har alla chanser att nå många fler och Nagy, manusförfattarna Hayley Schore och Roshan Sethi och samtliga inblandade har förvaltat den möjligheten väl. Snyggt och underhållande har de sammanfattat det viktigaste, fått med stämningen, drivkraften, bevekelsegrunderna. Humorn. Framförallt förmedlar de vikten av tillgång till säkra aborter. Det är uppenbart att de med diverse övertydligheter ansträngt sig för att övertyga också konservativa abortmotståndare, men det gör nästan att "Call Jane" känns ännu mer radikal.


Visas på bio.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE