Tioåriga Nelly jagar monster och varulvar

’Nelly Rapp’ har härlig blandning i halloweengodiset

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Nelly Rapp – monsteragent

Regi Amanda Adolfsson, med Matilda Gross, Johan Rheborg, Marianne Mörck, Björn Gustafsson, Lily Wahlsteen, Jens Ohlin.


FILMRECENSION. Till skillnad från höstens andra storsatsning på bio för barn, ”Rymdresan”, håller sig ”Nelly Rapp” kvar på jorden.

Fast särskilt jordnära är det inte.

BARNSKRÄCKKOMEDI. Visst finns det varulvar, vampyrer och monster här i världen. Inga konstigheter. Det gäller bara att hålla ett öga på dem.

Vi möter tioåriga Nelly Rapp (Matilda Gross). Hon har just medverkat i en blodstänkt skolföreställning utan att vinna några nya vänner bland eleverna. Faktum är att hon inte har några kompisar alls och pappa Lennart (Jens Ohlin) försöker muntra upp henne.

Tillsammans med bassetthunden London beger de sig till den excentriske morbror Hannibal (Johan Rheborg) som bor i ett stort gammalt kråkslott ute på landet tillsammans med hushållerskan Lena-Sleva (Marianne Mörck). Där ska Nelly bo en tid.

Matilda Gross i ”Nelly Rapp – monsteragent”.
Matilda Gross i ”Nelly Rapp – monsteragent”.

Hannibal och Lena-Sleva är kanske inte de lämpligaste barnvakterna (cigariller erbjuds som frukost) och det pågår skumma saker i huset. Nelly varnas för att gå ner i källaren, vilket hon så klart gör ändå.

Hittar en vampyr i bur

Där hittar hon en vampyr i bur och får veta att Hannibal och Lena-Sleva är knutna till Monsterakademin som ser till att världens övernaturliga medborgare inte utgör ett hot för mänskligheten.

Precis som ”Rymdresan” är filmen baserad på en serie populära barnböcker, i det här fallet skrivna av Martin Widmark med illustrationer av Christina Alvner. I sitt manus gör Sofie Forsman ett gott arbete med att introducera Nelly Rapp och hennes monstervärld för oss, samtidigt som vi bjuds på ett äventyr.

Monsterakademin är på väg att förändras på ett farligt sätt och Björn Gustafsson är rolig som dess falske profet, där hjärtlöshet är affärsidén bakom ett bländande leende och pr-tänk.

Johan Rheborg i ”Nelly Rapp – monsteragent”.
Johan Rheborg i ”Nelly Rapp – monsteragent”.

Får en ny bästa vän

Visst finns här, trots rysligheterna, mycket hjärta. Monstren är inte särskilt farliga, vilket Nelly inser när hon får en ny bästa vän i ”frankensteinaren” Roberta (Lily Wahlsteen) som har ett tragiskt livsöde men mildrar det med rasande eleganta småkakor.

Här finns kanske inte den mörka udd som hjälpte Roald Dahl när han exempelvis skrev ”Häxorna”. Men det räcker lång väg – mysigt höstrusk, lagom läskigt för de minsta och härlig blandning av sött och salt bland halloweengodiset. Upplägget (komplett med Harry Potter-doftande filmaffisch) skvallrar även om uppföljarpotential.

”Nelly Rapp – monsteragent” har biopremiär på fredag, den 23 oktober.


”Hotel Transylvania”.
”Hotel Transylvania”.

Se även…

... ”Hotel Transylvania”-filmerna som också innehåller alla tänkbara filmmonster, men är mer crazybetonade.

Visste du att…

... Nelly Rapp även har varit julkalender i Sveriges Radio?


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE