Stellan Skarsgård i film som verkligen berör på djupet

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

DRAMA

Leva på hoppet

Regi Maria Sødahl, med Andrea Bræin Hovig, Stellan Skarsgård.

Med jämna mellanrum kommer det filmer man skulle kunna kalla för ”cancerfilmer”.
Norska regissören Maria Sødahls självupplevda historia liknar ingen av dem.

Den här typen av filmer är ofta tårdrypande historier om människor som drabbats av sjukdomen. Som mirakulöst överlever eller inte. Arthur Hiller-filmen ”Love story” (1970) med Ali MacGraw och Ryan O'Neal satte tonen för genren, när den blev gigantisk publiksuccé och Oscars- och Golden Globe-belönad.
Maria Sødahls film är helt annorlunda. Det faktum att vi kan se filmen, är förstås en spoilervarning i sig, att filmen har ett lyckligt slut.
Men poängen med ”Leva på hoppet” är snarare att skildra hur en allvarlig sjukdom påverkar en familj.
Huvudpersonerna Anja (Andrea Bræin Hovig) och Tomas (Stellan Skarsgård) tillhör Norges kulturelit. Hon är koreograf. Han teaterregissör. Båda har satsat järnet på sina karriärer. De bor med sina tre barn och hans tre från ett tidigare förhållande.
Nu när hon just kommit hem från en turné med sin danstrupp, får hon veta att hon har en hjärntumör. Den verkar svårbotad. Kanske har hon bara några få månader kvar att leva. Under drygt en vecka kring jul och nyår skildras hur det påverkar familjen.
För när tiden nu håller på att rinna ut, måste plötsligt Anja och Tomas vara ärliga mot varandra på ett sätt de kanske aldrig tidigare varit. Här finns också oerhört starka scener när Anja talar ut med sin bästa väninna (Gjertrud Louise Jynge) och när båda berättar för barnen, vad som troligen väntar nu när mamma är sjuk.
Medan Anjas känslor är vad man brukar kalla ”all over the place”, suveränt gestaltat av den explosiva Andrea Bræin Hovig, är Tomas mer tystlåten och grubblande. Få kan som Stellan Skarsgård gestalta sådana känslor med bara en blick.
Som kuriosa bör kanske nämnas att rollfiguren Tomas är baserad på Maria Sødahls make Hans Petter Moland. En av Norges mest kända filmregissörer, som Stellan Skarsgård har gjort fem filmer ihop med från 1995 till 2019. Även om de genom åren blivit väldigt nära vänner, kan det inte ha varit lätt känslomässigt att spela en slags variant av en nära vän.
En film som verkligen berör på djupet.

(Tips! se även…)

Australiska ”Babyteeth” är ett mycket starkt drama om en tonårstjej med cancer. Hon spelas suveränt av Eliza Scanlen.

(Visste du att…)

… Maria Sødahls förra film ”Limbo” (2010) är ett relationsdrama som har Lena Endre i en av huvudrollerna?

Publisert: