Filmrecensioner

Ett ömsint porträtt av en sorgsen popstjärna

Dokumentären om Billie Eilish kommer nära

Av: 

Per Magnusson

Billie Eilish i dokumentären ”The world’s a little blurry”.
Billie Eilish i dokumentären ”The world’s a little blurry”.

FILM

FILMRECENSION Dokumentären om Billie Eilish är lika mycket en film om en popstjärna i vardande som en film om en sorgsen tonåring på väg att bli vuxen.


Betyg: 4 av 5 plus

Billie Eilish: The world’s a little blurry

Regi R J Cutler


DOKUMENTÄR Tjejerna på tunnelbanan i blått hår och mjukisbyxor är bara ett kvitto på att Billie Eilish på kort tid har blivit en av världens största popstjärnor. Nu porträtteras hennes väg dit av prisbelönte filmskaparen R J Cutler, som bland annat skildrade Bill Clintons första presidentvalskampanj i ”The war room” 1993.

Dokumentären tar avstamp i familjens knarriga hus i Los Angeles. Föräldrarna är amatörmusiker. I sovrummet gör Billie musik tillsammans med sin storebror. En syskonkärlek, där det stundtals är svårt att veta var den ena personen slutar och den andra börjar, skiner igenom. En orolig mamma knackar på dörren och frågar om man verkligen kan skriva en låt om att hoppa från ett tak. ”Den här låten är anledningen till att jag inte gör det”, replikerar Eilish blixtsnabbt.

Debutalbumet blir klart. Billie får drömbilen i 18-årspresent. Åker på Europa-turné. Berättar om sin Tourettes, hur hon en gång bet sönder ett glas i munnen på sig själv.

Justin Bieber kommer till undsättning

Albumet blir nummer ett i 37 länder. På Coachella vill Katy Perry och Orlando Bloom säga hej. En självdestruktiv pojkvän finns hela tiden i bakgrunden.

Efter ännu ett svek från denne, och en misslyckad Coachella-spelning, träffar Eilish för första gången Justin Bieber (när hon var 12 var hon så besatt ”Belieber” att hennes mamma övervägde psykologhjälp). Nu vill Bieber vara med på Billies skiva. Hon gråter som ett barn i hans famn, som fans gråtit så många gånger i hennes. Växelspelet mellan den melankoliska tonåringen och den skenande popstjärnan är filmens främsta förtjänst.

”The world’s a little blurry” lyckas även fånga familjen som fundament. De finns hela tiden där, som fallskärm. En bror kramar och tröstar när relationen krackelerar. En orolig pappa vinkar farväl på jungfrufärden när körkortet är kirrat. En mamma slänger Yves Saint Laurent i tvätten mellan turnéerna.

Billie med sin bror Finneas – tillsammans gör de världshits i sovrummet.

Blir psykolog för hela världen

Som popstjärna är Eilish osedvanligt introvert. Hon sjunger liksom tyst för sig själv – framför massorna. En artist långt ifrån rustad för branschens spelregler med sina hemska ”meet and greets” och smått psykotiska hysteri utanför taxin.

Tusen och åter tusen gråtande tonåringar speglar sig i Billies persona och sånger. Hon blir till en universell psykolog som tvingas bära den unga världens samlade sorger på sina axlar; så känd att till och med piloten vill ha en selfie. Samtidigt kämpar hon hela tiden med sina egna begränsningar.

”Ärligt talat trodde jag inte att jag skulle bli så här gammal”, säger Eilish till en reporter. Hon visar teckningar hon ritade som 14-åring – en tid när hon ständigt gömde saxar, hade plåster på armarna.

I föräldrarnas dubbelsäng väcks hon till slut med Grammy-nomineringarna. Hon vinner otroliga fem stycken. Men det är först när Bieber ringer och grattar som glädjetårarna strilar i kapp med regnet utanför.


”Billie Eilish: The world’s a little blurry” har premiär på Apple TV+ 26 februari.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Fullt med dokumentärer om sport – här är guide till streamingpärlorna

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Dokumentärer

Billie Eilish

Musik

Pop

Justin Bieber