Mejla

Stefan Hedmark

Smygtitt på nyinspelningen av Papillon

Ny version av Steve McQueen-klassikern – här är trailern

FILM

TRAILER. Originalet är en riktig 70-talsklassiker med Steve McQueen och Dustin Hoffman som fångar i ett djävulskt läger ute i djungeln.

Nu kommer en nyinspelning, gjord av en dansk regissör.

Den som är sugen på en riktig fängelsefilm, där några fångar måste fly från en helveteshåla trots att det ska vara omöjligt, kanske känner sig peppad på ”Papillon”.

Det här är en verklighetsbaserad historia om en fransk småbrottsling, Henri Charrière (Charlie Hunnam), som 1931 dömdes till livstids straffarbete för mord, ett brott han alltid förklarade sig oskyldig till. Han fördes till en fångkoloni i Franska Guyana där han lärde känna Louis Dega (Rami Malek), en timid falskmyntare.

Fången skrev en bok

Deras erfarenheter av det fruktansvärda livet som straffångar och av försöken att fly från den beryktade Djävulsön fångades i en bok som Charrière skrev 1969. Fyra år senare kom filmen ”Papillon” med Steve McQueen i huvudrollen och Dustin Hoffman som Dega.

Filmen blev en klassiker. Frågan är hur nyinspelningen kommer att tas emot. Regissören är dansk, Michael Noer. För svenskar är han kanske mest känd för en film som kom för tre år sedan, dramat ”Våga älska” med Ghita Nørby och Sven Wollter.

Trailern är ganska actionspäckad och tonar ner en av de viktigaste delarna i berättelsen om Papillon, den gripande vänskapen mellan de två tjuvarna som bara har varandra under den stekande solen på Djävulsön.

Alla talar bred amerikanska trots att de är fransmän, vilket vi knappt hade noterat för 40 år sedan, men känns allt märkligare nuförtiden.

Går att besöka Djävulsön

Originalet var påkostat för sin tid och spelades in i Spanien och Jamaica. Nyinspelningen höll sig i Europa; där har man besökt Montenegro, Malta och Serbien.

Det går dock att besöka den verkliga Djävulsön i Franska Guyana (som gränsar till Brasilien) som turist numera. Där kan man förfasas över en plats som när det var som värst ledde till att 75 procent av fångarna dog.

”Papillon” beräknas få svensk biopremiär i augusti.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Rockbjörnen

Av: 

Stefan Hedmark

Publisert:

LÄS VIDARE

Japansk film av ofta hyllad regissör vann Guldpalmen

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmtrailers

Charlie Hunnam