Lisbeth Salander – piercad och klar

avMartin Gustafsson

Nu är Rooney Maras förvandling färdig

1 av 6
Salander x2 Rooney Mara och Noomi Rapace.

Piercad och med korpsvart hår.

Här är första bilderna på Rooney Mara som Lisbeth Salander.

Inspelningarna av Hollywood-versionen av ”Män som hatar kvinnor” är i full gång. Men en av huvudrollsinnehavarna har legat lågt.

Fram till i går. Då dök för första gången Rooney Mara, 25, upp i rollen som datahackern Lisbeth Salander.

Rooney Mara har varit i Stockholm i cirka en månad. Men till skillnad från Daniel Craig, 42, som flera gånger har setts på gatorna på Södermalm i rollen som Mikael Blomkvist har ingen tidigare lyckats fånga Rooney Mara på bild som Lisbeth Salander.

På de första bilderna syns hon piercad och med korpsvart hår när hon lämnar en skådespelartrailer utanför tingsrätten.

Får jobba för gaget

Från 9.30-tiden till cirka 15 pågick inspelningarna utanför Stockholms tingsrätt. Hela kvarteret runt Rådhuset hade spärrats av. Ingen obehörig släpps in.

Men det är Daniel Craig som verkar vara den som får jobba hårdast för Hollywood-gaget. Under stora delar av dagen nöter filmteamet scenen när Mikael Blomkvist precis blivit dömd för förtal och möter ett stort pressuppbåd.

Och det i ihållande regn.

Om och om igen, innan regissören David Fincher är nöjd.

Men det är inget vanligt regnväder som orsakar blötan. I stället har en regnrigg monterats i en byggkran för att få den rätta stämningen. Lite längre bort finns ytterligare en regnrigg som duschar Daniel Craig när han lyckas skaka av sig de efterhängsna reportrarna.

Mycket svenskt kaffe

Han har dessutom exakt samma klädsel som under fredagens inspelningar. Då filmade man på ett kafé där Daniel Craig drack kaffe.

I den svenska versionen dyker ett liknande kafé upp, men scenerna spelades då in på ett annat fik.

Vad Daniel Craig tycker om svenskt bryggkaffe är oklart.