Crowe glänser i nervig thriller

The next three days

Foto: SF
kränger vilt ”The next three days” är såpa, drama och thriller i ett.

THRILLER/DRAMA ”The next three days” är en remake av ”Allt för henne”, en fransk dramathriller som hade svensk biopremiär häromåret. Originalet kändes redan det som en traditionell, amerikansk thriller modell halvdan, att det gjorts en amerikansk version är bara logiskt. Eller helt onödigt, beroende på hur man ser på saken.

Upplägget är detsamma: en familj har det inledningsvis så bra som filmfamiljer bara har det strax innan saker och ting barkar käpprätt åt helvete.

Mycket riktigt. John ( Russell Crowe) och Lara (Elizabeth Banks) nojsar och gullar med sin son en helt vanlig vardagsmorgon. In stormar poliser och anhåller Lara för mord, ungefär samtidigt som hon just upptäckt en mystisk blodfläck på sin trenchcoat.

Klipp till några år senare. Lara sitter fortfarande i fängelse, John är trots bevisningen fortfarande övertygad om hennes oskuld - och är parallellt med lärarjobbet i färd med att arrangera ett fritagningsförsök.

Män som är villiga att gå hur långt som helst för att hålla ihop sin familj är knappast något nytt koncept på film, men manusförfattaren och regissören Paul Haggis (som bland annat står bakom Oscarsbelönade ”Crash” och manuset till Bond-filmen ”Casino Royale”) styr undan många av de klyschor som oftast kommer med paketet. Crowe gör sig oväntat bra som familjefar ute på djupt och okänt vatten, och även om andra hjälteroller han gjort lyser igenom och tar över då och då känns hans förvandling till pistolviftande hårding hyfsat realistisk och inte så långsökt som det låter. Man tror på honom. Illusionen av verklighet bryts i och för sig å det grövsta ett par gånger när det från ingenstans dyker upp rent haveriartade scener som är som tagna ur vilken såpasoppa som helst, och vid ett och annat tillfälle hjälper några fullständigt malplacerade och okänsligt musiksatta montagesekvenser också till.

”The next three days” kränger hej vilt mellan ovanstående, gravallvarligt drama och habil, nervstressande actionthriller. Det håller verkligen inte hela vägen, men alldeles lagom långt för vintertrötta hjärnor.

Emma Gray Munthe

ARTIKELN HANDLAR OM