”Hon slår alla med häpnad”

avMagnus Sundholm

FILM

Robert Downey Jr är full av beundran inför Rapace

1 av 4 | Foto: Gör redan succé i Sherlock Holmes I uppföljaren till succéfilmen ”Sherlock Holmes” (2009), där Robert Downey Jr spelade Holmes och Jude Law Watson, är Noomi Rapace ny i gänget. ”Jag tycker genuint mycket om henne”, säger Downey Jr.

HOLLYWOOD. Grattis, Noomi Rapace.

Hur ”Sherlock Holmes 2” än tas emot har du skaffat en verklig beundrare bland Hollywoods makthavare.

Robert Downey Jr.

– Hon är fantastisk, säger han när Nöjesbladet träffar honom i Hollywood.

Inspelningen av uppföljaren till fjolårets Golden Globebelönade actionrulle inleddes för mindre än tre veckor sedan.

Kort innan den Guy Ritchie-regisserade produktionen drog i gång meddelades det lite överraskande att den kvinnliga huvudrollen gått till en nykomling i Hollywood, Sveriges Lisbeth Salander – Noomi Rapace, 30.

– Jag hade sett henne i ”Män som hatar kvinnor”. Men det var Guy som kom till mig efter att ha träffat henne och sa: ”Glöm vem ni än tänkt er för den rollen. Vi ska ha Noomi”, berättar Downey, 45

Tummen upp

Stjärnan, som producerar filmen tillsammans med sin hustru Susan och spelar den manliga huvudrollen ihop med Jude Law, gjorde tummen upp. Efter att ha jobbat med henne går Downey till och med längre i berömmet av svenskan än Ritchie.

– Hon är fantastisk. Hon kommer att slå alla med häpnad, säger han.

Teamet spelar in i USA och England.

– Noomi porträtterar en romsk spåkvinna som leder oss på spåret mot mannen vi jagar.

Downey, som i USA är filmaktuell i komedin ”Due date” med Zach ”Baksmällan” Galifianakis, uppger att han kände för dem som sökte rollen.

– Att testas för en roll är alltid tufft. I dag, 2010, är det ett fruktansvärt öde och det mest brutala man kan råka ut för. Det är så många faktorer som spelar in och så lite som kan avgöra alltihop.

– Men Noomi kom till oss på ett mycket bra sätt. Hon talar engelska som andra eller tredje språk med en mild, fransk brytning.

”Prov på intelligens”

Att en skådespelare berömmer sina kollegor hör till vanlig artighet. Men det känns som om Downey menar vad han säger för han går längre i superlativen än han skulle behöva.

– Noomi har visat prov på en intelligens och en konstnärlig samarbetsvilja som är otrolig. Jag tycker ärligt talat genuint mycket om henne.

ARTIKELN HANDLAR OM