Sorg och glädje på boende för äldre hbtq-folk

Snygg och rörande dokumentär om världsunika Regnbågen

avStefan Hedmark

Leva. Älska

Regi Mette Aakerholm Gardell.


FILMRECENSION. I de flesta länder skulle det bara vara en avlägsen dröm. Men i Sverige finns det ett seniorboende för hbtq-personer.

Den här snygga och rörande dokumentären bjuder oss in på en pratstund.

DOKUMENTÄR. 2013 öppnade Regnbågen i Stockholm, världens första seniorboende för hbtq-personer. Det här är alltså inget äldreboende med personal, utan vanliga lägenheter för personer som är 55 och uppåt – men kravet är att de ska uppfylla någon av bokstäverna i kombinationen hbtq.

Filmskaparparet Mette Aakerholm Gardell och Stina Gardell följer några av dem som flyttar in där och börjar lära känna varandra. Regissören har tidigare gjort den norska kortfilmen ”Ingen mann i sikte” (2011), även den med gaytema.

De boendes förflutna delas med oss i publiken. Här finns Agneta som tillhör en adelssläkt och känner att det ändå betyder något. Hon söker tvåsamheten.

Ingbritt var en gång lyckligt gift med en stilig grek och fick två barn. När hon till sist valde att komma ut vågade hon inte ha ett svårt samtal med sina då tonåriga barn.

Thomas har en lång historia som offer för missbruk och övergrepp, ända sedan han var 12. Han är ett levande dokument för hur gayrörelsen har utvecklats genom decennierna.

1 av 3 | Foto: Nonstop
Lussefirande på Regnbågen.

Samtidigt som vi hör deras berättelser speglas foton i videoprojektioner som på ett snyggt sätt illustrerar hur minnen må bli suddiga och blekna men ändå omfamnar oss i varje steg av livet.

De intervjuerna är visuellt gjorda i samarbete med konstnären och filmskaparen Sabina Jacobsson, som främst arbetar i Norge.

Sorg och glädje i vardagen. Även om det är enskilda lägenheter och inte ett äldreboende byggs en stor gemenskap i huset. Som film är det kanske inte banbrytande, men nog skapar Regnbågen i sig historia.

”Leva. Älska” har biopremiär på fredag den 17 augusti.

ARTIKELN HANDLAR OM