Netflix kommer till Sverige

Foto: Netflix huvudkontor i Kalifornien.
FILM

Den amerikanska filmjätten Netflix lanseras i Norden.

Innan årets slut räknar bolaget med att erbjuda strömmad film till svenska kunder.

Video on demand-marknaden i Sverige får i höst en ny spelare. Netflix, enligt egen uppgift världens största prenumerationsbaserade tjänst för internetbaserad visning av film och tv-serier, lanseras i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Oklart utbud

I USA erbjuder företaget sina kunder att för motsvarande 54 svenska kronor välja hur och när de vill titta på film. Tanken är att det ska fungera på samma sätt även här. Bolaget utlovar "tillgång till ett stort utbud av inhemska och internationella tv-program och filmer" men än så länge vill Netflix inte kommentera exakt hur utbudet kommer att se ut. Enligt flera källor har Netflix dock under våren och sommaren uppvaktat svenska filmdistributörer och producenter för att knyta till sig filmrättigheter.

– Vi kommer att gå ut med mer information närmare lanseringsdatumet. Det enda jag kan bekräfta nu är att Netflix kommer till Sverige innan årets slut, säger Rebecca Crusoe, byråchef på pr-byrån Isobar.

"Bra" med konkurrens

Enligt den svenska hemsida som redan finns upplagd kommer kunderna att kunna strömma film till såväl spelkonsoller och fasta datorer som mobiltelefoner och surfplattor.

Netflix intåg på den nordiska marknaden är inget som oroar svenska VOD-pionjären Voddler.

– Det är bara bra för VOD-marknaden i stort. Den stora konkurrenten är fortfarande fulnedladdningen och ju fler som är med och utvecklar VOD-marknaden desto bättre, säger Anders Sjöman, kommunikationschef på Voddler.

Miranda Sigander/TT Spektra