Två Bond-kvinnor med ett budskap

avJan-Olov Andersson

Bellucci och Seydoux är inga våp – och hoppas att de gör skillnad i ”Spectre”

1 av 5
Namn: Monica Bellucci. Ålder: 51. Bor: Paris. Familj: Två döttrar, 11 och 5 år. Hon skilde sig från barnens pappa, franska skådespelaren Vincent Cassel, 48, för två år sedan. Karriär: Ett 60-tal filmer, bland annat ”Dracula” (1992), ”Dobermann” (1997), ”Under suspicion”, ”Màlena” (båda 2000), ”Astérix & Obélix: Uppdrag Kleopatra”, ”Irreversible” (båda 2002), ”Matrix reloaded”, ”Matrix revolutions” (båda 2003), ”The passion of the Christ” (2004), ”Bröderna Grimm” (2005), ”Shoot ’em up” (2007), ”Pippa Lees hemliga liv” (2009), ”Le meraviglie” (2014). Aktuell: ”Spectre” har premiär­i dag.Namn: Léa Seydoux. Ålder: 30. Bor: Paris. Familj: Pojkvän. ”Han är inte skådespelare eller känd på något annat sätt”. Karriär: Över 30 filmer, bland annat ”Inglorious basterds”, ”Miraklet i Lourdes” (båda 200)9, ”Robin Hood” (2010), ”Midnatt i Paris”, ”Mission: Impossible – Ghost protocol” (båda 2011), ”Farewell, my queen”, ”Syster” (båda 2012), ”Grand Central”, ”Blå är den varmaste färgen – Kapitel 1 & 2” (båda 2013), ”The Grand Budapest Hotel”, ”Saint Laurel” (båda 2014). Aktuell: ”Spectre” har premiär i dag. ”The lobster” visas på Stockholms filmfestival 14, 19 och 22 november.

Två nya Bond-brudar.

Spelade av redan kända stjärnor. Som vägrar vara traditionella våp och sexsymboler. Och som hoppas deras insatser kan förändra saker och ting inför framtiden.

– När James Bond nu har blivit förförd av en äldre kvinna, kanske det kan ge en tankeställare till producenter som alltid vill ha äldre män med yngre kvinnor framför filmkameran, säger Monica Bellucci, 51.

Hon och Léa Seydoux, 30, är annorlunda Bond-brudar på flera sätt.

– Inte Bond-brud, Bond-kvinna, rättar mig Monica Bellucci omedelbart när vi träffas.

Båda är etablerade stjärnor, både i Italien, Frankrike och internationellt.

Båda är kända för att ha gjort oförglömliga kvinnoporträtt med ett djup som vida överträffar dem vi förknippar med de traditionella Bond-brudarna.

”Som att vinna på Lotto”

Och båda blev, ändå, överlyckliga över att ha fått sina roller i ”Spectre”.

– Det kändes som att vinna på Lotto, säger Léa Seydoux.

– Jag blev så glad att Sam Mendes (regissören) valde en 50-årig kvinna för rollen, för somliga är det nog lite provocerande att hon är äldre än James Bond, säger Monica Bellucci.

”Waltz härlig människa”

Léa Seydoux har sedan 2009 varvat mindre intima franska filmer med mer påkostade Hollywood-produktioner.

– Min första USA-roll var i Quentin Tarantinos ”Inglorious basterds”. Christoph Waltz var helt okänd för oss alla när han dök upp på inspelningen. Nu är han en superstjärna, men fortfarande en lika härlig människa. Han och jag har ett replikskifte i ”Spectre”, som är en intern hälsning till Tarantino (skratt).

– Det hjälpte mig mycket inför den här inspelningen att ha gjort fjärde ”Mission: Impossible”-filmen. Där lärde jag mig mycket om teknik inför alla action- och stuntscener.

Hur ser du annars på Bond-­brudarna, rent generellt?

– Jag vet inte om jag hade velat vara med om jag bara skulle gått omkring och ha varit sexig. Min rollfigur Madeleine Swann har ju en intressant bakgrund som är viktig för handlingen. Hon är verkligen min generation. Vi som inte anser oss underlägsna männen på något sätt. Madeleine­ är stark, intelligent, fysisk, hon behöver inte Bond för att överleva, utan räddar i stället livet på honom en gång och får honom dessutom att bli förälskad.

Skrek av rädsla

– Men jag ska erkänna … jag är höjdrädd och hatade det där hoppet Daniel Craig och jag skulle göra i en scen. Trots att vi hade säkerhets­linor … det var ändå åtta mer rakt ned. Jag förstörde en tagning genom att skrika för högt.

Monica Belluccis roll är mindre. Hennes maffiaänka är bara med cirka tio minuter.

– Att sätta avtryck behöver inte nödvändigtvis handla om hur länge man är med, utan om vad man gör, säger Monica Bellucci – som annars verkar snudd på besatt av att prata ålder. Hon är uppenbart stolt över att vara den äldsta Bond-bruden genom tiderna.

Noga med åldern

Somliga tycker kanske att det är lätt för Monica Bellucci att prata ålder, hon som regelbundet brukar utses till en av världens sexigaste kvinnor. Och som inför scenerna i ”Spectre” fick sminkas rejält för att se så gammal ut som hon är.

– Sam Mendes var noga med att påpeka att Lucia Sciarra inte kan se ut som 30 eller 40, utan att jag verkligen måste se äldre ut.

”Kroppen blir lite knasig”

Monica Bellucci berättar att hon inte har några som helst problem med att åldras.

– Jag fick barn sent i livet, när jag var 40 och 45. Så det är inte många år mellan att amma och sedan rakt in i klimakteriet. Kroppen blir lite knasig en tid, men det är naturligt. Och så slipper man mens, det är skönt.

En kvinnlig journalist ser lätt skrämd ut av stjärnans frispråkighet och byter ämne genom att fråga hur hon kan se så oförskämt ung ut.

– Ät bra, sov mycket och ha massor av sex, svarar hon.

– Jag lever ett så normalt liv som möjligt. Feströker och dricker vin. Frossar i mycket härlig italiensk mat. Fast inför inspelningen åt jag inte så mycket pasta, jag skulle ju se lite utmärglad och eländig ut, tyckte Sam Mendes.

”Motsatsen till botox”

Vad har du för inställning till skönhetsingrepp?

– Alla får väl göra vad de vill, bara de gör det på ett smakfullt och intelligent sätt. Jag gör akupunktur, det är raka motsatsen till botox. Fast min allra bästa investering när det gäller mitt utseende, är en jäkligt bra frisör.

Vi börjar åter prata James Bond.

Monica Bellucci var nära att få den roll som Teri Hatcher sedan gjorde i ”Tomorrow never dies” 1997, när Pierce Brosnan var agent 007.

Befriad av Bond

– Med facit i hand, var det bättre att jag fick vänta.

– ”Spectre” har ju två starka Bond-kvinnor. Léas redan frigjorda kvinna som Bond kanske kan gå vidare med. Och min, som har vuxit upp i männens värld, men som genom mötet med Bond får en chans till ett nytt friare liv.

– Du vet min genombrottsroll i ”Malèna” (Giuseppe Tornatores film från år 2000). Malèna var fångad i männens dyrkan, kunde inte befria sig från det. Jag brukar skoja med mig själv att nu har James Bond befriat Màlena (skratt).

Monica Bellucci om…

… nästa film, av och med Emir Kusturica:

– Den heter ”On the Milky Road” och utspelas på Balkan under kriget. Emir Kusturica

både gör huvudrollen och regisserar. Han är mer oförutsägbar än andra regissörer, vi har filmat från och till i tre år, i november är vi äntligen färdiga.

Léa Seydoux om…

… de omtalade sexscenerna i Guldpalmsvinnaren

”Blå är den varmaste färgen – Kapitel 1 & 2”:

– De fick mig att ifrågasätta min egen sexualitet. Men att filma

scenerna, då handlade det bara om koncentration. Hoppet i Bond-­filmen var värre, det var djurisk ­instinkt för att motverka rädslan.

ARTIKELN HANDLAR OM