Michael Nyqvist och Noomi Rapace fick huvudrollerna i ”Millennium”

FILM

Stieg Larssons deckare har fått ansikten

1 av 3 | Foto: Mikael Nyqvist spelar journalisten Mikael Blomqvist, medan Noomi Rapace spelar Lisbeth Salander.

Nu är det klart.

Mikael Nyqvist och Noomi Rapace spelar Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander när ”Millennium” blir film.

I dag offentliggjordes vilka skådespelare som kommer att spela huvudrollerna i filmatiseringarna av Stieg Larssons deckarsuccé.

Det blev Mikael Nyqvist, 46, och Noomi Rapace, 27, som ska spela Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander.

– Jag är jätteglad och jättestolt. Jag tycker Lisbeth är en hjältinna. Jag tycker om hennes beslut om världen. Hon har bildat en världsuppfattning som gjort att hon kunnat överleva och jag har stor respekt för henne, sa Noomi Rapace vid presskonferensen.

– Jag har aldrig varit med om en sån flippad känsla. Det har varit spekulationer, och så får man inte ens prata med sina barn om det, sa Mikael Nyqvist.

Skådespelarna ska nu ge ansikten åt det hundratusentals svenskar läst och bildat sig en egen uppfattning om.

– Jag måste försöka befria mig från alla andras och böckernas bild av henne, och skapa en egen bild. Det är skitläskigt, men det brukar vara lättare att gå in i själva jobbet när allt det här är över.

”Magnetiska böcker”

Mikael Nyqvist fick frågan vad han tycker om böckerna.

– De är magnetiska. Man fastnar direkt.

Regissör till den första filmen i serien, ”Män som hatar kvinnor”, blir danske Niels Arden Oplev, som vunnit flera guldbaggar i Danmark och regisserat bland annat tv-serien ”Mordkommissionen”.

– Vi ska försöka förvalta Stieg Larssons arv. Det blir i första hand en svensk film med svenska skådespelare, men också en skandinavisk film som kan gå upp i hela Skandinavien.

”Män som hatar kvinnor” börjar spelas in i mars nästa år och planeras ha premiär 2009. Det blir en lång spelfilm och två 90-minuters delar för tv.

Filmerna är en samproduktion mellan Yellow Bird, Sveriges Television, Nordisk Film och ZDF Enterprises. Total budget för filmprojektet är cirka 100 miljoner kronor.