Bästa filmrepliken utsedd

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

Citat från Ogifta par kammade hem vinsten

Läsarna har talat – och världens bästa filmrubrik är korad.

Äran tillföll Peter Dalles rollfigur i ”Ogifta par” i hård kamp med ett citat från "Sällskapsresan".

Lena Endre och Peter Dalle i "Ogifta par".
Lena Endre och Peter Dalle i "Ogifta par".

I förra veckan utsåg BBC den bästa filmrepliken, förstås sedd ur ett brittiskt perspektiv. Strax därefter började mejlen trilla in i sådana mängder att vi bestämde oss för att göra vår egen omröstning med 40 av de bidrag som hade skickats in.

Obestridlig vinnare med 13 procent av rösterna blev ”Vad sägs om kåt, glad och tacksam?", som utslungades av en pressad man, spelad av Peter Dalle i filmen ”Ogifta par".

Dubbelt Lorry på pallen

Lorry-gänget, som står bakom filmen, var populära överlag. Två bidrag fanns med och det andra, ”blanda inte in mig i vårt förhållande" från filmen ”Yrrol”, kom på tredje plats med 8,2 procent av rösterna.

Där emellan hamnade klassikern från "Sällskapsresan": "man var ju nykter i morse, men nu börjar det ordna upp sig".

Svensk dominans

Trots att flera engelska citat fanns med, så knep alltså de svenska bidragen de högsta placeringarna. Kanske något att tänka på för den samlade svenska filmindustrin?

Även fjärde-, femte- och sjätteplatsen upptogs nämligen av svenska repliker, "E detta spermabussen till Tallinn?" (”Torsk på Tallinn”),”Passa på nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång” (”Bästa sommaren”) och "Jag har närt en kommunist vid min barm" (”Karl-Bertil Jonssons julafton”).

Duvall hetaste utlänning

Först därefter, på en sjundeplats, kom det första engelskspråkiga citatet: "I love the smell of napalm in the morning" som Robert Duvall yttrade i ”Apocalypse now”.

På jumboplats, med 0,1 procent av rösterna, hamnade hela tre bidrag: ”Nå pojkar, finns Gud?" från Ingmar Bergmans ”Smultronstället”, "Det var rysligt vad få döda det är i dag" från pilsnerklassikern ”Pensionat Paradiset” och ”Direktör eller inte – nu blir det bullar och Pommac” från ”Anderssonskans Kalle”.

hela listan!

37 504 läsare röstade under tre dagar – och här är resultatet:

Karin Schmidt

Publicerad: