Maria gör ny storfilm

FILM

"Det blir lite Gökboet över det hela"

Maria Lundqvist blir stjärnan i filmen ”Den nya människan”.

En svensk ”Gökboet” om tvångssteriliseringarna i Sverige.

–Det är spännande och viktigt att få vara med och berätta det här, säger hon.

Foto: Chans på ny guldbagge Maria Lundqvist ska spela in en ny storfilm med regissören Klaus Härö. Sist gav samarbetet en guldbagge.

Sist gav samarbetet henne en Guldbagge. Efter succén med ”Den bästa av mödrar” jobbar Maria Lundqvist åter med den finske regissören Klaus Härö.

-När Klaus bjuder upp mig som medberättare är det fantastiskt roligt. Han är en engagerande person med det goda omdömet att välja mig, säger hon och skrattar.

Mörkt kapitel i svensk historia

I förra filmen riktade Klaus Härö ljuset mot de finska krigsbarnen i Sverige. Nu tar han sig an ett mörkt kapitel i den svenska historien tvångssteriliseringarna av människor som ansågs lite udda i mitten av 1900-talet.

"Den nya människan" kretsar kring unga, levnadsglada Gertrud som spelas av Julia Högberg. På grund av sitt frispråkiga sätt tvångsomhändertas hon och placeras på anstalten Odenslund i Dalarna. Maria Lundqvist spelar föreståndaren.

Enda möjligheten

-Det är en otäck historia om hur samhället var snabba att ta beslut över kvinnors huvuden. Genom psykisk press gick kvinnor med på sterilisering. Det var deras enda möjlighet att slippa ifrån anstalten, säger hon.

Precis som ”Den bästa av mödrar” är ”Den nya människan” en gripande historia med många starka karaktärer bland kvinnorna på anstalten.

-Det blir lite ”Gökboet” över det hela, säger producenten Charlotta Denward.

'Den nya människan'

Läs mer

Karin Lindstedt