Högt tempo i skruvad saga

FILM

Sanningen om rödluvan bubblar av idérikedom

Amerikansk TECKNAD FILM av Cory Edwards, Todd Edwards och Tony Leech. Med amerikanska röster av Anne Hathaway, Glenn Close, Patrick Warburton och Jim Belushi, dubbad till svenska av Pernilla Wahlgren, Ewa Fröling, Fredrik Hiller, Jan Åström och Andreas Nilsson.

Sagan om Rödluvan i en modern och rätt skruvad datoranimerad version. Djurvärldens polisdetektiver, med en groda som chef, kallas till mormors stuga för att reda ut vad som egentligen hände när Rödluvan mötte den rätt taffligt förklädda vargen. I återblickar får sedan Rödluvan, vargen, mormor och jägaren berätta sina historier, som inte helt oväntat skiljer sig väldigt mycket från varandra.

Datoranimationen är rätt platt, figurernas ansikten får aldrig liksom riktigt liv, men det uppvägs av idérikedomen i övrigt. Tempot är högt, här finns galna musiknummer, filmmakarna har ”lånat” friskt från moderna actionfilmer och polisserier och precis som i ”Shrek” och liknande filmer vimlar det av skämt kring populärkulturella företeelser.

Filmen har premiär i både originalversion (dubbad av bland andra Glenn Close, Anne Hathaway och James Belushi) och med svenska röster, bland andra Pernilla Wahlgren och Ewa Fröling.

Jan-Olov Andersson