Mäktig Jackson-dokumentär om första världskriget

Digital restaurering ger färg åt det förflutna

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

They shall not grow old

Regi Peter Jackson, efter arkivfilmer från Imperial war museum.

DOKUMENTÄR Första världskriget, berättat av brittiska soldater på västfronten. Svartvita repiga filmer får nytt liv tack vare digital teknik som kan få en att tappa andan. En bit in i ”They shall not grow old” blir filmen fyrfärg med modernt format och människorna från förr kommer till liv. Inleds med frivilliga som tar värvning 1914, lär sig skjuta och slåss till striderna i skyttegravarna och bilder från sjukvård. Överlevande röster berättar till bilderna och genom att läsa på läpparna har filmarna räknat ut vad soldater säger och spelat in repliker i en del scener.

Teknikerna har också korrigerat hastigheten vilket inte gör att personerna rör sig ryckigt som i många stumfilmer. Det gör en stor skillnad för att skapa närvaro.

”They shall not grow old” är släppt på brittisk dvd. Av 100 timmar arkivfilm har Peter Jackson klippt ihop 100 minuter om en sidas bild av första världskriget, 100 år efter freden. Soldaternas röster och journalfilmer visar hur de överlevande betraktade kriget.

Från de blodiga slagen finns få rörliga bilder, men illustrationer ur tidens tidningar fångar hur de uppfattades. Stumma arkivfilmer talar högt till oss idag.

Publisert: