Filmrecensioner

Skruvad humor i drottningdrama

Av: 

Jens Peterson

Rachel Weisz passar upp på Olivia Colmans drottning Anna.
Rachel Weisz passar upp på Olivia Colmans drottning Anna.

FILM

Betyg: 4 av 5 plus

The favourite

Regi Yorgos Lanthimos, med Olivia Colman, Rachel Weisz, Emma Stone, Mark Gatiss, Nicholas Hoult.

DRAMA Det brittiska hovet 1708. Smutsigt och stinkande, bokstavligt och bildligt. När Abigail Hill kommer till drottningens palats knuffas hon rätt ner i skiten. Och från bajs blir det mobbing och prygel när hon söker tjänst och bostad. Men Abigail vill klättra.
Drottning Anna lider av gikt, är kraftigt överviktig och bärs runt. Hon har makten, men låter sin hovdam och ungdomsvän Sarah Churchill, hertiginnan av Marlborough, bestämma det mesta. Sarah är Abigails kusin och ger släktingen chansen att hjälpa drottningen med värken. Abigail blir drottningens nya favorit.
Det finns en sexuell laddning i triangeldramat, men mest handlar det om status och makt. Sarah och Abigail konkurrerar om drottningens kropp och öra, tar olika sidor i det politiska spelet mellan tories och whigs. Det är historiska fakta och personer, riktiga namn och händelser.
Originella grekiske regissören Yorgos Lanthimos (”Dogtooth”, ”The lobster”) ger kostymfilmen en skruvad humoristisk ton. Fotografen Robbie Ryans kamera väljer oväntade vinklar, det är dagsfärskt och lekfullt bildberättande. Olivia Colman är mycket bra som drottning Anna, och lika sevärda är Rachel Weisz och Emma Stone som hennes två rivaliserande undersåtar.
Märkligt och mycket mänskligt maktspel. Igenkänning 300 år senare.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Emma Stone