”Fåret Shaun” ett mästerverk i modellera

Publicerad 2015-02-13

Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Fåret Shaun – filmen

Regi Mark Burton/Richard Goleszowski, med ljud som fungerar på alla språk.

HYSTERISKT KUL ”Fåret Shaun – filmen” får Jens Petersson att vilja applådera.

ANIMERAT Jag vill ställa mig upp och applådera.

Det händer inte ofta på bio, men i den här suveräna filmen finns en sådan sekvens där man skrattar och imponeras och ... vill applådera.

Inte bara en sekvens. ”Fåret Shaun – filmen” är genialt filmberättande från start till mål. Det är gjort av de briljanta britterna på Aardman. Shaun dök upp i ”Nära ögat” med Wallace och Gromit. Den här långfilmen påminner om humorn i deras äventyr, och i ”Flykten från hönsgården”. Som lekte med filmgenrer och det gör också ”Fåret Shaun – filmen”.

Filmvänner kan skratta åt referenser till ”När lammen tystnar” och ”­Cape Fear”, men man kan se den här rika komedin utan förkunskaper. Här slösas med lustigheter för alla åldrar, och eftersom det inte finns någon ­dialog byggs skämt och spänning ­visuellt. Fåren, hunden och bonden hamnar på äventyr i storstaden sedan fåren lurat till sig en ledig dag.

Hisnande actionsekvenser och hysteriskt kul slapstick. De bästa filmerna går sällan att stoppa in i en enda genre. ”Fåret Shaun – filmen” är komedi med stunder av drama och action, spänning med hjärta. Ett mästerverk i modellera.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln