Agent Smart med rätt att sjabbla

FILM

Get smart aldrig spännande – men ofta rätt rolig

Foto: NÖRD MÖTER SEXIG AGENT Agent Maxwell Smart (Steve Carell) på livsfarligt uppdrag med agent 99 (Anne Hathaway) i denna hyllning till 60-talsförlagan. Och det blir ofta rätt roligt.

Amerikansk actionkomedi av Peter Segal, med Steve Carell, Anne Hathaway, Dwayne Johnson, Alan Arkin, Terence Stamp, Bill Murray m fl.

Det är inte alltid så lätt att både äta kakan och ha den kvar.

En av få som lyckats fullt ut är Wes Craven. Åtminstone i de två första ”Scream”-filmerna, som både skrämde skiten ur folk och träffsäkert skojade med skräckgenren.

Actionkomedin ”Get Smart” vill inte bara vara både högoktanig actionfilm och drift med samma genre, den vill dessutom vara en liten hyllning till sin förlaga, tv-serien ”Agent Smart” (1965-1970). Den drev på ett roligt sätt med James Bond-filmerna och andra agentfilmer. En ung Mel Brooks var en av seriens skapare.

Klokt nog gör inte filmmakarna någon större grej av det, då det ju bara är vi från 50-strecket och uppåt som har sådana icke nödvändiga förkunskaper.

För andra kan det nog lite bli ungefär som att se Rowan Atkinsons Mr. Bean i rollen som James Bond.

Agent Maxwell Smart (Steve Carell) är nördig, klumpig och har noll erfarenhet av hur man charmar det motsatta könet.

När han inför ett livsfarligt uppdrag i Ryssland paras ihop med vrålsexiga agent 99 (Anne Hathaway), uppstår pinsamma situationer, både i deras konfrontrationer med fiender och med varandra.

Spännande blir det ju aldrig, även om filmen faktiskt har några maffiga actionscener som mycket väl hade platsat i en riktig James Bond-film. Men ofta rätt roligt, vid några tillfällen väldigt kul.

Carells obetalbara mimik – lite Mr. Bean, lite Peter Sellers, lite Leslie Nielsen – kommer framför allt till sin rätt i en helt galen scen på en flygplanstoalett. Och Hathaway lyckas på något sätt framstå som både tuff Lara Croft-typ och elak drift med de traditionella agentvåpen.

ARTIKELN HANDLAR OM