Björn Runge slutar jobba med film och tv

"Jag drar mig bort från grytan som utgör branschen"

En av Sveriges främsta regissörer lämnar filmbranschen.

Björn Runge kastar in handduken efter att ha tappat lusten.

– Att vara så länge inom den svenska filmbranschen kräver en utvecklad mental masoschism, säger Björn Runge.

Han vann två guldbaggar för filmen "Om jag vänder mig om" 2004. Men yrkeslivet har inte varit någon dans på rosor.

Nu ändrar Björn Runge inriktning i karriären. Lusten att jobba storskaligt med film i Sverige är som bortblåst.

– Jag drar mig bort från den lilla grytan som utgör svensk filmbransch. En gryta där många trängs. Om någon dör eller tar livet av sig eller bara lägger ner, så spelar det ingen som helst roll. Då grytan ständigt är för liten och de som vill ner och rota med sleven hela tiden är för många, skriver Björn Runge på sin blogg.

– Tappade lusten till det som kallas filmbranschen. De enda som har kontinuitet är ju byråkraterna, fortsätter han.

Finansieringen sprack

Tanken var att hans senaste filmprojekt "Mission 1325" skulle få premiär 2014. Men finansieringen sprack.

Runge hoppades att projektet skulle bli miniserie i SVT i stället. Men det tog stopp där också.

– Ändade i ett kontraktshaveri som går till historien i sin klantighet. Så nu har jag tagit det definitiva beslutet att skrota alla planer på rörlig bild. Den komplexa berättelse om den svenska militära erfarenheten i Afghanistan kommer att finna sin form i en kommande roman, skriver han.

Han förklarar på bloggen att han känner en lättnad efter att ha tagit beslutet att lämna branschen.

– Att vara så länge inom den svenska filmbranschen kräver en utvecklad mental masochism. Som till slut blir kvävande. Jag tar kontrollen över mina egna produktionsmedel och försöker skapa den kontinuitet som jag har saknat hela mitt vuxna liv, skriver han.

Ska jobba med teater

I ett mejl till Nöjesbladet berättar Runge att han ska till Stockholms stadsteater i höst. I januari 2014 kommer han att arbeta på en annan uppsättning på Göteborgs stadsteater.

– Teatern är för mig en personligare plattform och en mer tydlig arena att arbeta från. Den ägnar sig inte åt den slags ängsligheten som både film och TV sysslar med. Planeringen är mer långsiktig och möjligheten till fördjupning är något helt annat än i den så kallade filmbranschen, skriver han i mejlet.

Utöver "Om jag vänder mig om" har Runge gjort bland annat "Mun mot mun", "Happy end" och "Harry och Sonja".

– Jag har sysslat med rörlig bild i snart trettio år. Och för mig har det varit fantastiskt spännande och givande många gånger. Men i filmbranschens struktur finns en förödmjukelse inbyggd som jag har tröttnat på. Så att nu helt och hållet växla över till teater och litteratur är en självbevarelsedrift, fortsätter han.

– Jag upplever en befrielse. En lätthet, avslutar han.

Runge kommer att undvika filmbranschens finansiärer och institutioner. Han kommer dock fortfarande att arbeta med rörlig bild på något sätt, förklarar han.

Publisert: