Polissnack och tortyrskräck i nya ”Saw”-filmen

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Spiral – from the legacy of Saw

Regi Darren Lyn Bousman, med Chris Rock, Max Minghella, Samuel L Jackson, Marisol Nichols.

Första filmen kom 2004 och skrämde slag på många.

”Spiral” är en slags ”reboot”, en omstart på filmserien.

SKRÄCK. Detta är den 9:e filmen i ”Saw”-serien som när James Wan (regi) och Leigh Whannell (manus) drog igång den 2004 var banbrytande med sin intrig om Jigsaw, en seriemördare som liksom lekte med sina offer och tog kål på dem via diverse tortyrredskap.

Efter det har filmerna bara blivit allt mer obehagliga, ett meningslöst frosseri i våld.

Det här är en slags reboot, en omstart på denna franchise. Tortyrskräck blandat med thriller om korrupta poliser. Filmens seriemördare är en copycat-killer till Jigsaw, som bara ger sig på korrupta poliser. En onödigt skrikig Chris Rock spelar polisen som ska fånga mördaren, ihop med sin nya rookiekollega (en blek Max Minghella). Marisol Nichols är en färgstark polischef, Samuel L Jackson (går på rutin) är en före detta polischef och pappa till Chris Rocks rollfigur.

Obehaglig tortyrskräck (första mordet är fruktansvärt!) blandas med mycket polissnack och lite polisaction.

Det ska erkännas, några scener skapar riktiga rysningar. Andra bara äckel. Seriemördarens uppfinningsrikedom blir lite för mycket over-the-top.
Sista tjugo minuterna lyckas regissören med konststycket att både vara väldigt förutsägbar, bjuda på en överraskande twist och bädda för en fortsättning…

Filmen visas på bio.

Publisert: