Bisaker tar över i sadistisk actionfilm om hämnare

Publicerad 2024-02-21

Var är drönarna? Jason Statham har öga för bin.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

The Beekeeper

Regi David Ayer, med Jason Statham, Emmy Raver-Lampman, Bobby Naderi, Josh Hutcherson, Jeremy Irons, Phylicia Rashad, Minnie Driver.


ACTION Tid för hämnd.

En sympatisk äldre kvinna (Phylicia Rashad) blir svindlad av telefonbedragare. Ett sällsynt osympatiskt gäng som skurkmålas i kulörta färger. De får snart anledning att sluta hånflabba när den gamla damens goda vän biodlaren (Jason Statham) kommer för att hämnas. Vi har nyss sett honom utrota elaka getingar som hotade hans bin.

I början är det en habil actionfilm, i samma anda som Taken- och Equalizer-serierna. Och det kan vara kittlande att se någon örfila vedervärdigt onda och hjärtlösa typer som lurar de svagaste. Men den här huvudpersonen är galet gränslös och oövervinnerlig. Bitvis liknar det en krigsfilm. Ibland sadistiskt brutalt.

Förre brittiske simhopparen Jason Statham är en tydlig actionhjälte. Här som ännu en grym och grymtande gubbe som först verkar försöka undvika att döda poliser och civila. Till sist slaktar han sig fram utan hänsyn, som om han utrotade getingar igen.

”The Beekeeper” är filmen som sätter bi i bio. Manusförfattaren Kurt Wimmer är självbelåtet förtjust i liknelser mellan bin och människor. Mellan kupan och människobyn. Här finns gott om föreläsningar om hur olika sorters bin har sina funktioner. Liksom de skurkar han först hämnas på visar sig ha mäktiga chefer högre upp i näringskedjan.

Biodlaren jagar och blir själv jagad när FBI är honom på spåren. Allt går undan från smäll till smäll till nästa explosion. Intrigen har en del frågetecken, men all eftertanke dränks i skottlossning och ding ding dånande dramatisk musik. Som grundkurs om bin lämnar den inga frågor efter sig.

Filmen har biopremiär 21 februari.

Emmy Raver-Lampman och Bobby Naderi.

Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln