LISTA: 8 bra filmer att streama och hyra

Spökjägare, Godzilla, tonårsångest, muppar och hajar

Publicerad 2024-06-07

Aftonbladet Nöjes filmprofiler plockar ut åtta bra filmer på streaming- och hyrtjänsterna som du borde se.

”Ghostbusters: Frozen empire”.
En åktur som kör på väloljad räls förbi väntade sevärdheter

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Ghostbusters: Frozen empire

Femte filmen i serien följer figurerna i ”Afterlife” från 2021, men ger precis som den filmen plats åt veteranerna från originalet. Mycket är bekant, i ett tydligt försök att locka både de som är nostalgiska kring 80-talsfilmerna och de som gillar modernare ”Stranger things”. Proffsig produkt, en åktur som kör på väloljad räls förbi väntade sevärdheter. (Jens Peterson)
Nytt att premiumhyra.


Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Bastarden

Danmark 1755, men det liknar en gammaldags storslagen västern-film. En man (Mads Mikkelsen) kommer till ett ogästvänligt landskap för att bruka jorden, men möter motstånd av bygdens mäktige man. Mycket mörker och tungsinne, med starka bilder. En karg jylländsk hed på 1700-talet må vara en ny filmmiljö, men dramaturgin är välbekant.  (Jens Peterson)
Nytt att hyra från måndag.


”Düsseldorf, Skåne”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Düsseldorf, Skåne

Året är 1986 och på den skånska vischan drömmer Fredrik (Erik Svedberg-Zelman), som är sångare i det lokala synthbandet, om det stora genombrottet. Men människorna runt honom gör det inte enkelt för honom. Miljöerna, fotot, kläderna, håren, sminket och naturligtvis musiken bildar, trots en låg budget, en övertygande helhet. Lätt att bli charmad. (Karolina Fjellborg)
Nytt att hyra.


Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Godzilla minus one

Strax efter andra världskriget dras en före detta japansk kamikazepilot in i striden mot Godzilla som hotar att förgöra Ginza. Den 37:e filmen om jätteödlan blev en global sensation som vann en Oscar för sina visuella effekter. Nog märks det att budgeten inte är särskilt hög, och filmen har sina transportsträckor, men den gör ändå mycket med små medel och är betydligt intressantare än senaste tidens motsvarigheter i Hollywood. Storslaget, med blinkningar till ”Hajen”. (Stefan Hedmark)
Nytt på Netflix.


”Jim Henson: Idea man”.
Ett måste för alla trogna muppfans

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Jim Henson: Idea man

Konventionell men mycket sevärd och slipad dokumentär om Jim Henson, mannen bakom Mupparna. Ron Howard tråcklar ihop (i samarbete med Hensons familj) ett porträtt av en ytterst driven man som gjorde experimentella filmer på 60-talet och revolutionerade barn-tv med ”Sesame Street”. Han nådde stora framgångar, men äktenskapet med hustrun Jane knakade i fogarna. Ett måste för alla trogna muppfans. (Stefan Hedmark)
Nytt på Disney+.


Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

The peasants

En episk historia som utspelas bland fattiga bönder i Polen för cirka 125 år sedan. Det är fattigdom, bondeuppror och het kärlek, först filmat med skådespelare, sedan omgjort i oljemålningsstuk. Animationerna har ofta enklare bakgrunder, men personporträtten är fantastiska. Imponerande, men ändå en konventionell historia. (Jan-Olov Andersson)
Nytt på TriArt Play.


”En del av dig”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

En del av dig

Författaren och poddprofilen Sigge Eklund debuterar som filmregissör med ett ungdomsdrama med Edvin Ryding, Zara Larsson och Felicia Maxime i rollerna. Filmen, som handlar om sorg efter en systers död, saknar temperamentet, topparna och särprägeln som krävs för att bli verkligt minnesvärd i den här genren. Men det är lyhört, välspelat och gripande. (Karolina Fjellborg)
Nytt på Netflix.


Filmen kör full gas och innehåller ett gäng gloriöst urspårade scener

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Hajar i Paris

Hajfilmer är en rolig men svår genre, och mycket skräp har skvalpat i kölvattnet efter Steven Spielbergs tidlösa ”Hajen”. Men när den franske regissören Xavier Gens nu gör hajattacks-action, då levererar han. Makohajen Lilith dyker plötsligt upp med en ny stil i Seine, samtidigt som ett triathlon ska utkämpas i floden. Filmen kör full gas och innehåller ett gäng gloriöst urspårade scener, men tar sig själv på precis lagom stort allvar och undviker att falla ner i tramsträsket. (Karolina Fjellborg)
Nytt på Netflix.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln