”Poor things”-regissören Yorgos Lanthimos kanske allra mest skruvade film

Uppdaterad 2024-06-28 | Publicerad 2024-06-27

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Kinds of kindness

Regi Yorgos Lanthimos, med Emma Stone, Jesse Plemons, Willem Dafoe, Margaret Qualley, Hong Chau, Joe Alwyn, Mamoudou Athie, Hunter Schafer.


Yorgos Lanthimos gör inte filmer som liknar något annat.

”Kinds of kindness” kräver nog mer än en titt för att möjligen haja vad han har på hjärtat den här gången…

KOMEDI. Grekiske regissören Yorgos Lanthimos har efter de stora framgångarna med ”The favourite” (2018) och ”Poor things” (2023) åter jobbat med manusförfattaren Eftimis Filippou, som han gjort sina mest skruvade filmer med, inklusive genombrottsfilmen ”Dogtooth” (2009).

Ta det som en varning eller ett löfte. Det innebär att Lanthimos är på sitt mest misantropiska humör. Att det är en ”komedi” där skrattet ofta fastnar i halsen. Att det är en stundtals så konstig film att den sannolikt aldrig hade fått ja till att ens spelas in, utan en stjärnensemble och regissörens höga status under senare år.

Margaret Qualle, Jesse Plemons och Willem Dafoe.

Nästan tre timmar lång, är det tre helt olika historier som alla utspelas i New Orleans. En handlar om en man som låter sin chef bestämma allt i hans liv, inklusive hans privatliv. En handlar om en polis som saknar sin fru, som plötsligt återvänder – om det nu verkligen är hon. En tredje handlar om en kvinna i händerna på en knäpp sektledare.

Medvetet avslöjar jag inte vem som spelar vem, detta är en film som blir mer underhållande ju mindre man vet i förväg. Men Jesse Plemons vann välförtjänt skådespelarpriset i Cannes.

En film man nog bör se flera gånger, för att möjligen kanske greppa poängen med…

Filmen visas på bio.Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln