Mejla

Jan-Olov Andersson

Tarantino räddar filmfestivalen i Cannes

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Joel Ryan / TT NYHETSBYRÅN
Quentin Tarantino.

FILM

CANNES. Dags för 72:a upplagan av världens största filmfestival.

Som tack vare att Quentin Tarantino stressklippte sin nya film med Brad Pitt och Leonardo DiCaprio, får den stjärnglans som festivalen alltid har förknippats med.

När cirka 95 procent av filmutbudet på årets festival presenterades för en månad sedan, var första frågan Cannes-chefen Thierry Frémaux fick från media efteråt:

Var är Quentin Tarantinos film?

Han förklarade lätt besvärat att den nog inte skulle hinna bli färdig. Och hur mycket han än pratade om att där fanns tidigare Guldpalmsvinnare som bröderna Dardenne, Terrence Malick och Ken Loach, nya filmer av Pedro Almodóvar och Jim Jarmusch och att det minsann även fanns ovanligt mycket unga kvinnliga filmskapare i de officiella sektionerna, kändes det som att ett mörkt moln tornade upp sig över festivalen.

Filmvärldens största nörd

Ingen Tarantino! Ingen ”Once upon a time… in Hollywood”, bara titeln är ju lockande. Ingen Brad Pitt eller Leonardo DiCaprio. Var var stjärnglansen?

Men Tarantino hann bli färdig och på tisdag nästa vecka får världen se vad filmvärldens största nörd hittat på den här gången.

För första gången i Cannes historia höll festivalchefen presskonferens dagen innan festivalen startade. Han hamnade lite i försvarsställning, men var ofta rapp i replikerna.

Om stjärnglansen på röda mattan:

– Röda mattan är en fin Cannes-tradition. Men Tarantino är här med sin film för att han är en av världens mest inflytelserika regissörer och en viktig del av både Cannes- och filmhistorien. Fast annars… vem som är en stjärna varierar från person till person. Doris Day har just gått bort. Frågar ni ungdomar vet de tyvärr inte alls vem hon är.

Om att festivalen i år gjort en satsning på betydligt fler kvinnliga regissörer:

– Vi har bättrat oss. Men när jag tittar ut över er, mest manliga lite äldre journalister, kan man ju fråga sig: Har ni aldrig funderat över att skicka yngre kvinnliga kollegor i stället.

Maradona kommer hit

Om att Alain Delon, 83-årig fransk skådespelare, får en heders-Guldpalm. Något som kritiserats av organisationen Women and Hollywood, upprörda över hans kvinnofientliga, homofobiska och rasistiska uttalanden.

– Jag delar inte hans åsikter. Men han får pris för sina framstående insatser för fransk film, det är inte Nobels fredspris vi delar ut.

Och apropå stjärnglans eller inte, Thierry Frémaux – som vid sidan av film älskar fotboll och Bruce Springsteen – medgav att även han kan bli lite starstruck.

– Jag ska absolut ta en selfie med Maradona, säger han.

Den argentinska fotbollslegendaren kommer hit på grund av en ny dokumentär om hans liv.

Nöjesbladets Jan-Olov Andersson på plats i Cannes.
Nöjesbladets Jan-Olov Andersson på plats i Cannes.
Publicerad:

LÄS VIDARE