Soldatfruar bildar kör – och hittar rätt ton

”Sångklubben” manipulerar våra känslor skickligt

Publicerad:

FILM

Sångklubben

Regi Peter Cattaneo, med Kristin Scott Thomas, Sharon Horgan, Jason Flemyng.


FILMRECENSION. ”Allt eller inget” gjorde braksuccé 1997, med sin berättelse om en grupp arbetslösa stålarbetare som blir manliga strippor i stil med Chippendales.

Skratt och lite allvar i botten.

Nu har regissören Peter Cattaneo plockat upp taktpinnen igen för ett liknande upplägg.

DRAMAKOMEDI. Vi backar bandet till mitten av 00-talet då krigen i Afghanistan och Irak dominerade nyhetssändningarna. På en brittisk armébas bor flera familjer. När deras respektive skickas iväg till Afghanistan behöver fruarna och flickvännerna något att fördriva tiden med, förutom att ta hand om ungarna.

Kate (Kristin Scott Thomas), hustru till en överste på basen, tar snabbt kommandot över en amatörkör tillsammans med Lisa (Sharon Horgan). Utmaningarna är dock stora. Kvinnorna i kören är varken särskilt motiverade eller bra. Och Kate och Lisa krockar omedelbart – de är väldigt olika individer. Är det morot eller piska som gäller?

”Sångklubben”.
Foto: Scanbox
”Sångklubben”.

Del av dokumentärserien ”Kören”

Ni kommer kanske ihåg dokumentärserien ”Kören” på SVT där Gareth Malone likt arge snickaren reste runt för att få fason på olika sorters körer (fast han var mer gullig än arg)? I seriens fjärde säsong handlade det om just anhöriga till soldater som hade bildat kör. Det är bakgrunden och inspirationen till den här filmen där målet för amatörerna blir ett stort framförande i Royal Albert Hall i London.

Filmskaparna har tagit denna verkliga grund, knölat till den och sett till att den passar in i en gammaldags formel. Kören ska lyckas mot alla odds. Omaka par ska bråka rejält innan den obligatoriska försoningen. Och så får vi inte glömma att det pågår ett krig, så tids nog blir det dags att plocka fram näsdukarna.

Foto: Scanbox
Sharon Horgan och Kristin Scott Thomas i ”Sångklubben”.

Rejält äss i rockärmen

Men det fungerar. Filmen manipulerar våra känslor skickligt och hittar rätt ton i skildringen av ovissheten och sorgen för de anhöriga som lämnas därhemma.

Och ”Sångklubben” har ett rejält äss i rockärmen i form av Kristin Scott Thomas som är ett enormt nöje att se som den strama överstinnan som i hemlighet varvar ner med vin och tv-shop.

”Sångklubben” har biopremiär i morgon, den 4 september.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:

LÄS VIDARE