Mejla

Stefan Hedmark

Här kliver Hasse & Tage tillbaka på bio

Första trailern för en av höstens stora dokumentärer

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

FILMTRAILER. I dag firar vi något av det svenskaste vi har, midsommar.

Och i höst firar vi en annan svensk kulturskatt – Hasse & Tage, i en ny dokumentär.

Här är första trailern.

Hans Alfredson (1931–2017) och Tage Danielsson (1928–1985) var, som det sägs i trailern, giganter inom svenskt nöjesliv. Självklart finns det saker att berätta om dem på ett sätt som är filmiskt engagerande och Jane Magnusson, som har gjort uppmärksammade dokumentärer om Ebbe Carlsson och Ingmar Bergman, är sannolikt helt rätt person för utmaningen.

”Hasse & Tage – en kärlekshistoria” har biopremiär den 6 september och ser ut att bli en rörande och rolig upplevelse. Vi ser en rad kända ansikten, däribland Henrik Schyffert och Petra Mede, kliva in i Hasse & Tages berömda skrivarstuga i Vitabergsparken i Stockholm och bli intervjuade om vad legenderna har betytt för dem.

1 av 4 | Foto: Rolf Olson
Hans Alfredson och Tage Danielsson utanför Dramaten 1972.

I en intervju med Nöjesbladets Jan-Olov Andersson förra året berättar Magnusson att hon har fått unik tillgång till arkivmaterial från Hasse & Tages liv. Här finns även en politisk dimension, då regissören har tittat på duons förmåga att ena folk till höger och vänster.

– Min pappa var väldigt höger, jag är vänster, vi grälade hela livet, det enda vi kom överens om var segling och att vi båda gillade Hasseåtages humor, sa Magnusson då i intervjun med Nöjesbladet.

Även yngre komiker som knappt känner till Hasse & Tage ska få titta på gamla klipp och säga vad de tycker. Kan bli en intressant generationskrock.

Publicerad:

LÄS VIDARE