Uppfräschad ond docka har blivit trist

Blodet sprutar – men vi är blåsta på rysningar i ”Child’s play”

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Child’s play

Regi Lars Klevberg, med Aubrey Plaza, Gabriel Bateman, Brian Tyree Henry.


FILMRECENSION. Två onda dockor tar över biograferna nu. Nästa vecka är Annabelle tillbaka. Men först ska Chucky få oss att tjuta av skräck.

Han vill vara din bäste vän. Men trots att han har fräschat upp sig har han blivit en ganska tråkig kompis.

SKRÄCK ”Den onda dockan” var sevärd när den kom 1988 av flera anledningar. Manusförfattaren Don Mancini hade kommit på en bra idé – tänk om ditt barns nya docka var besatt av en galen mördares själ.

Det hade inte gått att göra helt och hållet som en allvarlig skräckfilm, men regissören Tom Holland hade god erfarenhet av hur man balanserar rysningar och humor från den framgångsrika vampyrrullen ”Skräcknatten” (1985). Dessutom blev mördardockan Chucky levande tack vare för sin tid avancerade specialeffekter.

Jag minns fortfarande en av filmens bästa scener, när mamman upptäcker att dockan fungerar… utan batterier. Läskigt.

Dissade på förhand

”Den onda dockan” fick många uppföljare, alla med Don Mancinis medverkan. En sak har han dock inte haft någon makt över – möjligheten att göra en nyinspelning. Här är den nu, utan Mancinis välsignelse. Han har dissat den ordentligt på förhand, men ärligt talat är filmen precis i hans anda.

Den norske regissören Lars Klevberg (som om några veckor är bioaktuell igen med en annan rysare, ”Polaroid”) och hans team ser till att blodet sprutar här och var. Några få fniss bjuds vi också på. Men vi blir tyvärr blåsta på rysningar.

Lustigt nog är dessutom förklaringen till mördardockans onda sinne mer ologisk än i originalet.

Komiskt usel på att välja pojkvänner

Skådespelarna har inte mycket att jobba med. ”Parks and recreation”-stjärnan Aubrey Plaza får nöja sig med att spela en småbarnsmorsa som är komiskt usel på att välja pojkvänner.

Mark Hamill gör Chuckys röst (ja, det blir åtminstone ett ”Star wars”-skämt), men hans insats är mest en imitation av Brad Dourif som gjorde Chucky i originalfilmerna.

Då är ”Child’s play” intressantare som en satirisk kommentar till hur vi frivilligt skänker bort vår integritet och säkerhet till storföretag vars teknologi dominerar våra liv. Köpa Google Home? Jag tror att det får vänta…

Filmen har biopremiär i dag den 20 juni.

Publisert:

LÄS VIDARE