Svensk succéregissör om nya superhjälten ”Shazam”

”Jag kunde göra vad jag ville”

Publicerad 2019-04-05

David Sandberg mellan Jack Dylan Grazer och Zachary Levi.

David F Sandberg. Skriv upp det.
”Shazam!” lär göra filmaren från Jönköping till ett välbekant namn i många länder.

– Jag har alltid velat bli regissör i Hollywood, säger David F Sandberg. Det kan man säga när man är ett litet barn, men inte riktigt när man är vuxen och bor i Jönköping. Då tror folk att man är dum i huvudet. Men det blev faktiskt så.

Shazam” är en äventyrsfilm där en 14-årig pojke får superkrafter och hamnar i en vuxen kropp. Filmen blandar spänning och action med komedi.
– Jag växte upp med ”Ghostbusters”, ”Gremlins” och ”Goonies”, säger David F Sandberg. De är bra för att de har lite av allt. Humor och lite skräck, vilket jag tror man behöver för att ge en känsla av fara.

Biljetten till Hollywood blev kortfilmen ”Lights out” som blev framgångsrik långfilm. Båda i samarbete med hustrun Lotta Losten som är med i alla hans filmer.

Den följdes av rysaren ”Annabelle: Creation”.
”Shazam!” 'är mer barnvänlig. Vilken ålder tycker du?
- Ja har försökt göra den för alla åldrar, vilket låter som en kliché. Jag gillar äventyr som Indiana Jones som har något för alla. Hade jag varit 10 år hade jag älskat ”Shazam!”.
Det finns likheter med Tom Hanks ”Big”, vilket ni skojar med i en scen.
- Ja, när filmbolaget kontaktade mig kände jag inte till rollfiguren. Dom pitchade mig med att filmen var som ”Big” fast med superkrafter. Det lät fantastiskt.

Hur mycket kunde du påverka?
– De har försökt göra ”Shazam!” väldigt länge. När jag fick erbjudandet hade de ändrat inriktning, så vi startade om med manus. Vi träffades en grupp en gång i veckan och pratade ihop oss. Det var ett samarbete jag inte varit med om tidigare.
Växte du upp med superhjältar?
– Jag har alltid läst serier, DC och Marvel och japanska manga, Kalle Anka. Jag kände inte till Shazam tidigare, men det är kul att han inte är så känd. Vi kan introducera honom för biopubliken.
Han hette Captain Marvel när han var ny 1940.
– Ja, det hade inte gått nu.
Apropå blanda ihop namn. Förväxlas du ofta med den andre regissören David Sandberg?
– Ja! Det är därför jag lagt till ett F. Nu gör han långfilm på sin succé ”Kung Fury”. Folk gratulerade mig när han prisades i Cannes.
När blev du mest starstruck?
- När vi skulle åka till CinemaCon i Las Vegas med ”Lights out”. Vi åkte filmbolagets privatplan med Samuel L Jackson, Christoph Waltz, Jared Leto, Alexander Skarsgård ... Jag tog en massa smygbilder och skickade till familjen.

Vad var roligast med inspelningen av ”Shazam!”?
– Alla möjligheter man får. Som när en buss kör över en bro och blir hängande. Man kan köpa en fyra-fem bussar, bygga en speciell mekaniskm som tippar bussen och bron. Hela nöjesfältet i filmen byggde vi upp på en tom parkeringsplats. Jag kunde göra vad jag ville. Spränga ett hus. Ta sönder grejer. Julmarknaden var full med godis, jag kunde gå och plocka.
Du har kvar 14-åringen inom dig som giller att slå sönder saker och ta godis.
– Verkligen. Och vi byggde en egen leksaksaffär där vi kunde göra vad vi ville. Ända sedan jag såg ”Dawn of the dead” där de har ett helt köpcentrum för sig själva har jag velat göra så.

ANNONS