Obekväma sanningar i kontroversiell miljödokumentär

Så bra är Michael Moore-producerade ”Planet of the humans”

”Planet of the humans”.
”Planet of the humans”.

FILMRECENSION Omstridda ”Planet of the humans” är ensidig, nihilistisk och fruktansvärt deprimerande.

Men den har poänger som inte går att argumentera bort.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Planet of the humans
Regi Jeff Gibbs, med Jeff Gibbs, Nina Jablonski, Ozzie Zehner, Richard Heinberg.


MILJÖDOKUMENTÄR Kan en övergång från fossila bränslen till förnybar energi bromsa klimatförändringarna och rädda världen?
Svaret är ett brutalt nej i den här omstridda dokumentären. En film som är berättad och regisserad av Jeff Gibbs, men har dokumentärkontroversernas mästare Michael Moore bakom spakarna som exekutiv producent och promotare.
Kontentan är:

Att grön energi i själva verket inte alls är speciellt grön, när man tittar närmare på saker som hur biomassa funkar och hur solceller, vindturbiner och elbilar tillverkas och vad de har för kapacitet.

Att kapitalisterna har tagit över miljörörelsen, som nu präglas av girighet, vanföreställningar, okunskap och hyckleri, likt en sorts ny religion med falska profeter, där vi tror på en frälsning som aldrig kommer att komma.
Att det vi egentligen borde prata om – men inte gör eftersom det är ”dåligt för affärerna” – är att oändlig tillväxt på en ändlig planet helt enkelt är en omöjlighet.
Den enda lösningen? Att stoppa befolkningsökningen och konsumera mindre.
”Planet of the humans” har kritiserats för mycket. Bland annat för att vara ensidig och vilseledande och innehålla faktafel (och för många vita expertmän), för att vara inne och slira på befolkningskontroll och för att sikta på att skjuta miljörörelsen i sank när den behövs som mest.

Men: Ingen borde kunna förneka att den här deprimerande men upplysande filmen faktiskt säger en del sanningar. Även om de är obekväma. (Och ja, Al Gore är en av dem som får pisk i filmen).


”Planet of the humans” släpptes initialt på Youtube, men togs nyligen bort därifrån efter att en brittisk fotograf hävdat brott mot upphovsrättslagen. Den finns dock att se gratis på Vimeo.

Publisert:

LÄS VIDARE