Höstruskig ny version av Hans och Greta

Men filmen saknar helt minnesvärda skräckinslag

Uppdaterad 2020-06-07 | Publicerad 2020-06-06

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Gretel & Hansel

Regi Oz Perkins, med Sophia Lillis, Alice Krige, Sam Leakey.


FILMRECENSION. Är det något vi lär oss av sagan om Hans och Greta så är det att det inte finns några gratisluncher.

SKRÄCK. Den norske regissören Tommy Wirkola tar väl hem priset för den mest fantasifulla tolkningen av bröderna Grimms ”Hans och Greta”. I hans film från 2010 var syskonen vuxna och arbetade som professionella häxjägare. ”Gretel & Hansel” spårar inte ur lika friskt, men hittar ändå en ny vinkel.

Filmen utspelar sig i sagans typiska medeltidsmiljöer. 16-åriga Gretel (Sophia Lillis, mest känd från ”Det”-filmerna) och 8-årige Hansel (Sam Leakey) kastas ut från hemmet och beger sig på vandring mot ett okänt mål. Efter att ha ätit hallucinogena svampar i skogen hamnar de hos en äldre kvinna, Holda (Alice Krige), som bor i en enslig stuga.

Ett uppdukat smörgåsbord

Holda tar hand om dem och ser till att de får mat på bordet. Rejält med mat, faktiskt. Varenda dag är ett uppdukat smörgåsbord av alla möjliga delikatesser och Gretel börjar undra varifrån hon får alla läckerheter. Det är mycket som inte känns rätt hos Holda, men snart börjar den knotiga gamla kvinnan undervisa Gretel som inser att hon har speciella förmågor.

Filmen gör Gretel till huvudperson och adopterar en del modernare synsätt, vilket berättelsen tjänar på. Ett intressant band skapas mellan häxan i skogen och Gretel. Här finns höstruskiga bilder och en vilja att skapa något som gör intryck visuellt. Det går heller inte att ogilla en film som ger häxan en rolig ”Trollkarlen från Oz”-referens i slutscenerna.

Stor nackdel

Men den stora nackdelen går inte att komma runt: Här finns absolut inga minnesvärda eller effektfulla skräckinslag.

”Gretel & Hansel” finns att hyra på flera streamingtjänster.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln