Mejla

Stefan Hedmark

Hög tid att Daniel Craig hoppade av Bond

Nu är han fri från jobbet som försäljare

Daniel Craig vid galapremiären av ”No time to die”.
Daniel Craig vid galapremiären av ”No time to die”.

KRÖNIKA. Han var snyggast på röda mattan i sin rosa kavaj vid galapremiären i London av ”No time to die”.

Men Daniel Craig charmade inga reportrar. Brittiska medier förfasade sig över hans buttra svar på deras tjatiga frågor.

Det var hög tid att han hoppade av pengamaskinen James Bond.

Med tanke på den känslosamma dramatiken i den senaste Bondfilmen är det lätt att glömma att superagenten även är en försäljare. Det ingår i Daniel Craigs uppdrag att inte bara spela en rollfigur utan att få en massa produkter sålda.

Reklamen omgärdar precis allting i James Bonds värld. Det skickligt rattade officiella Twitterkontot gör utmärkt reklam för nya filmen och bjuder på härlig nostalgi från de 24 föregångarna... men det varvas outtröttligt med påminnelser om vart man kan vända sig för att skaffa klockor och bilar som exponeras flitigt i filmen.

Färre märken att sälja

Sajten Concave Brand Tracking har jämfört hur ”No time to die” står sig vad gäller produktplacering i jämförelse med de andra Craig-filmerna och konstaterar att filmen har färre märken att sälja, men ägnar mer tid åt att göra det. Om du är en klocktillverkare som har lyckats sälja in ditt ur i filmen får du med andra ord rejäl exponering.

Daniel Craig som Bond i ”No time to die”.
Daniel Craig som Bond i ”No time to die”.

Farbror 007 vill även hänga med i tiden och har därför lanserat en kollektion av digitala samlarobjekt, så kallade NFT, skriver trendmagasinet Glossy. Jag förstår egentligen inte vad det är. Men öl är lättare att begripa. Blaskig bira är det sista jag kommer att koppla samman med James Bond. Ändå har de klätt upp Craig i en smoking, gett honom en flasköl, placerat honom i en bar och beordrat honom att låtsas se bekväm ut. Reklamfilmen rullar ständigt på tv nu.

Har bokstavligen blött för filmerna

Daniel Craig har varit djupt engagerad i sina fem Bondfilmer. Han har bokstavligen blött för dem. Uppdraget som följer efter inspelningarna, att sälja in filmen via reklam och intervjuer, är något han ibland lyckas få att se ut som ren tortyr.

Härnäst ska han göra ”Macbeth” på en teaterscen. Jag tror att det är klokt. Det där blir nog som en lång, renande dusch för honom.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE