Stefan Hedmark

Blå djungelfigurer blir en av årets snackisar

Så här blir 2022 på bio

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Avatar”.
”Avatar”.

KRÖNIKA. Vi kan nog alla säga en hoper spännande filmer som vi verkligen ser fram emot under 2022.

Jag tror inte att någon av oss tänker på ”Avatar 2”.

Ändå är det inget tvivel om att det blir en av årets snackisar.

”Avatar 2” har biopremiär i december och det är ett oerhört riskabelt vågspel av James Cameron. Mannen som gav oss älskade filmer som ”Terminator”, ”Aliens” och ”Titanic” har inte regisserat en film sedan den första ”Avatar” 2009 och sedan dess har han valt att gräva ner sig i vad som tycks vara ett vansinnigt projekt: fyra uppföljare till en film som visserligen var en framgång bland kritiker och publik, men som inte har orsakat någon bred längtan hos allmänheten efter en fortsättning.

Vi kommer att ägna en hel del tid under året att tjattra om ifall det kommer att bli magplask eller visa sig vara ett genidrag.

Men det är inte allt vi kommer att se under året. Vi tar farväl av Sven Wollter i hans sista film, ”Dag för dag”, i mars. Inte bara en utan två av författaren Jenny Jägerfelds böcker har filmats och får premiär under vintern, ”Comedy queen” (om tonårig ståuppkomiker) och ”Så jävla easy going” (om 18-åring med adhd). Den uppskjutna ”Jag är Zlatan” får äntligen premiär nästa vecka.

Peter Stormare dyker upp i en svensk romantisk komedi, ”Tisdagsklubben”. Och på juldagen kommer ”UFO Sweden”, specialeffektsspäckad spänning av gänget bakom ”Den blomstertid nu kommer”.

Fler superhjältar på gång

Apropå uppskjutna filmer. ”Top gun 2” ser ut att slutligen kunna gå in för landning på biorepertoaren. Tom Cruise har även huvudrollen i sjunde ”Mission: Impossible”. Och nästa vecka får vi veta om rebooten av ”Scream”-filmerna har något att komma med.

Som vanligt är det generöst med uppföljare – och superhjältar. En mer skräckfylld ”Doctor Strange” utlovas, liksom mer av ”Black Panther” och ”Thor”. Spännande trailers har släppts för ”The Batman” med Robert Pattinson, men frågan är om filmen har något att erbjuda som inte Christopher Nolan redan har gjort.

Alexander Skarsgård i ”The northman”.
Alexander Skarsgård i ”The northman”.

Men ni måste lova att inte bara gå och se superhjältar på bio, vi är farligt nära det läget numera. En massa bra regissörer står redo att underhålla, som skräckmästaren Ari Aster vars nya film, ”Disappointment Blvd.” sägs vara en ”mardrömskomedi” med Joaquin Phoenix och Meryl Streep. Robert Eggers (”The witch”) släpper en mörk vikingafilm, ”The northman”, med Alexander Skarsgård. Och Jordan Peele (”Get out”) tar sig eventuellt an rymdvarelser i ”Nope”.

Båda vinnarna från förra årets festivaler i Berlin och Venedig, ”Bad luck banging or Loony porn” och ”Omständigheter”, går upp på bio i vår. Kenneth Branagh är aktuell med två filmer i vinter, hyllade barndomsdramat ”Belfast” och Poirots återkomst i ”Döden på Nilen”.

Ruben Östlund kan vara aktuell för Cannes

Pedro Almodóvars ”Parallella mödrar” och Asghar Farhadis ”A hero” har hyllats internationellt. Om det blir någon festival i Berlin i år återstår att se, men kanske kan Ruben Östlunds ”Triangle of sadness” vara aktuell för Cannes. Claire Denis har en ny film med Juliette Binoche, ”Fire”, som även den kan få premiär i år.

Paul Thomas Anderson har gjort hyllad comeback med 70-talsdoftande ungdomsfilmen ”Licorice pizza” och japanska ”Drive my car”, uppmärksammad på många håll som förra årets bästa film, kommer sent omsider hit.

Och sedan finns det förstås en hel drös filmer av Scorsese, Spielberg, etc som saknar premiärdatum men mycket väl kan dyka upp under 2022.

Men hur blir det med de där blåa rymdvarelserna i djungeln...?


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN