Skräcken letar sig in i nya ’Doctor Strange’

Ojämn men actionpackad film som vill skrämmas – lite i alla fall

Xochitl Gomez, Benedict Wong och Benedict Cumberbatch i ”Doctor Strange in the multiverse of madness”.
Xochitl Gomez, Benedict Wong och Benedict Cumberbatch i ”Doctor Strange in the multiverse of madness”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Doctor Strange in the multiverse of madness

Regi Sam Raimi, med Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen, Chiwetel Ejiofor, Benedict Wong, Xochitl Gomez, Rachel McAdams.


FILMRECENSION. I dag är det exakt 20 år sedan Sam Raimis ”Spider-Man” hade biopremiär i USA. En film som fick stort inflytande på superhjältegenren.

Med den nya ”Doctor Strange” försöker Sam Raimi skaka om vad han har hjälpt till att bygga.

ÄVENTYR. Som alltid i Marvels evighetssåpa fortsätter handlingen en kort tid efter förra avsnittet. I det här fallet är det ”Spider-Man: No way home”, som hade biopremiär i vintras. Där drogs kirurgen och magikern Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) in i ett äventyr som hoppade mellan olika dimensioner och förenade tre sorters spindelmän.

En film som ofta hade en älskvärd ton. Den nya ”Doctor Strange” vill i stället skrämmas.

Doktorn lider av mardrömmar som involverar en tonårsflicka, America (Xochitl Gomez), i en annan dimension. En dag får han brutalt uppvaknande. Flickan dyker upp i verkligheten och berättar att hon har en mäktig superkraft, att kunna hoppa mellan olika dimensioner.

Flyr undan monster

Nu befinner sig America på flykt undan monster och behöver Stranges magiska krafter till hjälp. Den som har skickat monstren efter henne är Scarlet Witch (Elizabeth Olsen), som vi senast såg i miniserien ”WandaVision” (2021).

Hon är starkare än någonsin – men tyvärr även mer mentalt vilse än någonsin förr. Hon vill åt Americas krafter i tron att det ska läka hennes sorg och längtan efter en äppelpaj-idyll med två söner och ett perfekt hem.

Benedict Cumberbatch i ”Doctor Strange in the multiverse of madness”.
Benedict Cumberbatch i ”Doctor Strange in the multiverse of madness”.

Storymässigt befinner sig inte den nya ”Doctor Strange” på topp. Manusförfattaren Michael Waldron har tagit med sig erfarenheter från att skriva den animerade serien ”Rick and Morty” där äventyren också utspelas mellan olika dimensioner. Men kanske anar vi en viss trötthet i upplägget? Det har trots allt gjorts ganska flitigt i de senaste Marvelprojekten, ibland mer kreativt än här.

Med det sagt har storyn en fördel. När de olika spindelmännen dök upp i ”No way home” var det en charmig gimmick, en flört med fansen. Här är ambitionen lite djupare, ett försök att visa olika sidor av samme Stephen Strange och Wanda, kvinnan bakom Scarlet Witch, i olika dimensioner. Det går kanske inte hela vägen psykologiskt, men ambitionen finns där ändå.

Sam Raimi får fritt spelrum

Det är en ojämn film, trots att den är så actionpackad. Som mest underhållande blir den när Sam Raimi får fritt spelrum och kastar lustfyllda blinkningar åt ”Evil dead” och Ray Harryhausen åt publiken.

Självklart finns hans kompanjon från ”Evil dead”, Bruce Campbell, med på ett hörn. Liksom en del andra överraskningar i form av roller och skådespelare vi inte ska avslöja här.

Långt före premiären talades det om att det här skulle bli Marvels skräckfilm. Det lät som en suverän idé. Jag hade gärna sett att man vågade gå ännu längre, vågade skrämmas på riktigt. Men degen ska in, så 11-årsgränsen sätter stopp för det.

Trots det sänker sig mörkret över ”Doctor Strange” här och var. Ett av filmens mest skruvade tillfällen väcker till liv en zombie-version av doktorn. Vi tackar och tar emot för det lilla.

Filmen har biopremiär i morgon, 4 maj.


Bradley Cooper i ”Nightmare Alley”.
Bradley Cooper i ”Nightmare Alley”.

Passa även på att se...

... ”Nightmare Alley” (finns på Disney + samt som hyrfilm), en annan berättelse där illusioner och magi spelar en stor roll.

Visste du att...

...nya ”Doctor Strange” har två extrascener under eftertexterna? Den ena av dem introducerar en ny stjärna på Marvelhimlen.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE