”Rocketman” – en närgången och underhållande Elton John-biografi

Publicerad:
Uppdaterad:
Många galna glasögon för pengarna. ”Rocketman” är en slags impressionistisk version av rockmyten.
Foto: UIP
Många galna glasögon för pengarna. ”Rocketman” är en slags impressionistisk version av rockmyten.

FILM

Rocketman

Regi Dexter Fletcher, med Taron Egerton, Jamie Bell, Richard Madden, Gemma Jones, Bryce Dallas Howard.


FILMRECENSION. Elton John har haft en lång, händelserik och omtumlande karriär.

”Rocketman” är en mycket lyckad skildring av den första hälften av hans liv.

DRAMA. Hollywood vill förstås ha en ny megasuccé som Queen-biografin ”Bohemian rhapsody”.

Elton John-biografin ”Rocketman” är bättre. Smartare, mer närgången, men också mer krävande, inte lika inställsam.

Det är ganska självklart att jämföra filmerna. Inte bara för att Queen-filmen satt en ny standard för hur framgångsrik en artistbiografi kan bli. Regissören Dexter Fletcher avslutade den när ordinarie regissören Bryan Singer ballade ur/fick sparken.

 


”Rocketman” går mer på djupet. Är mer en slags impressionistisk version av rockmyten. Och där Queens musik med åren ibland har blivit till allsångsrefränger på fotbollsläktarna, är Elton Johns sånger, med Bernie Taupins utmärkta texter, mer sådant som växer för varje lyssning, mer tankeväckande.

Dexter Fletcher har mycket smart förvandlat många scener till ett slags drömsekvenser, eller musikalnummer, med Elton Johns välkända melodier som fond.

Det börjar med att Elton John (Taron Egerton, utmärkt) besöker ett AA-möte i full konsertutstyrsel. Galna scenkläder, paljetter, tokiga glasögon. Man får mycket sådant för pengarna i filmen. Han berättar om sitt missbruk – och så rullas hans liv upp i återblickar.

 


”Rocketman”.

Han förstår tidigt och erkänner också inför sig själv att han är gay, flickvänner och ett kort äktenskap blir parenteser i livet. Förhållandet med managern John Reid (Richard Madden) är destruktivt och kärlekslöst, denne är bara ute efter sex och pengar. Och det är stundtals hjärtskärande hur Elton John förgäves söker bekräftelse och kärlek hos sina föräldrar (Steven Mackintosh, Bryce Dallas Howard), både som barn och vuxen stjärna. Den enda stöttepelaren i barn- och ungdomen är mormor (Gemma Jones).

Efter USA-genombrottet via en spelning på rockklubben Troubadour i Los Angeles (fantastiskt skildrat i filmen), rullar det på med framgångar, pengar, sex, alkohol, droger - och sammanbrott.

Starkaste kärlekshistorien i filmen är egentligen en vänskapshistoria, den mellan Elton John och textförfattaren Bernie Taupin, suveränt spelad av Jamie Bell.

Filmen har inget sådant där glädjerusögonblick, som när Queen intar Live aid-galan. Snarare många scener som engagerar mer på djupet. Och musiken är ju minst lika bra.

 


SE OCKSÅ: ”A star is born” på dvd eller strömmad. Påhittad historia med Bradley Cooper och Lady Gaga som artister.

VISSTE DU ATT… Taron Egerton inte mimar till Elton Johns musik utan sjunger alla låtar själv?

JUST NU… filmar Richard Madden Sam Mendes ”1917”, ett drama som utspelas under första världskriget.

Publicerad:

LÄS VIDARE