Vardaglig tristess om tonåringar

avJens Peterson

Foto: Folkets Bio
Stilla flyter floden.

Transnistra
Regi Anna Eborn, med Tatyana Lipovskaya, Anatoly Nikolaevich, Alexander Stadnik.

DOKUMENTÄR Några tonårspojkar kastar stenar på en flod. De pratar om en flicka. Hon sitter på stranden och diskuterar i mobiltelefon med ytterligare en kille. Tanya är tillsammans med en, men flera andra verkar intresserade.
De tjafsar med varandra. Tonåringar stångas på tonåringars vis. Det är bedövande långtråkigt att titta på.
Tanya pratar med mamma och lillebror, som vill bli soldat. Ungdomarna vandrar omkring på en husruin/byggarbetsplats. En av killarna undersöks om han ska bli sjukpensionär.
Det låter som om de pratar ryska, och av miljöerna kan vi gissa att det är någonstans i det forna Sovjetunionen, men filmen släpper långsamt ifrån sig information om personer eller platser.
Staden Tiraspol nämns. Man kan läsa på om Transnistrien, en utbrytarrepublik i Moldavien, och det finns en intressant historisk bakgrund kring saker som nämns i filmen. I själva ”Transnistra” får man inte veta så mycket men filmen blir intressantare ju längre den håller på.
Det är en bitvis vacker och melankolisk bild av tonåringar som är som tonåringar är. Drömmar om andra liv, andra platser. Årstiderna växlar. Livet fortsätter.

ARTIKELN HANDLAR OM