Legendariska Formel 1-förare samlas i filmen om Ronnie Peterson

Racerföraren Ronnie Petersons liv och karriär blir dokumentärfilm.

Inte en dag för sent, menar flera legendariska formel 1-förare som samlas för att hylla vännen och kollegan vars död skakade en hel värld 1978.

– Emerson Fittipaldi var så angelägen att han flög upp från Sao Paulo till New York för att medverka för att samma dag flyga tillbaka igen. Det visar på hur viktig den här filmen också var för dem, säger regissören Henrik Jansson-Schweizer till Nöjesbladet.

Året var 1978 när Sveriges mest framgångsrika racerförare genom tiderna gick bort efter en våldsam krasch. Det var på banan Autodromo nazionale Monza i Italien som olyckan inträffade kort efter startskottet. Ronnie Peterson skadades allvarligt och avled dagen efter på sjukhus endast 34 år gammal.

Nu, 38 år senare, blir det film om mannen som kallades för ”Superswede”. Och i filmen deltar flera stora racinglegender, kan Nöjesbladet berätta: Niki Lauda, Emerson Fittipaldi, Sir Jackie Stewart, Mario Andretti, Jody Scheckter och John Watson - alla samlas de för att dela med sig av sina personliga historier om vännen och kollegan vars död skakade en hel värld.

– Det som har varit gemensamt för alla de här stora namnen är att de har velat medverka och tyckt att det inte är en dag för sent att vi gör den här hyllningsfilmen till den som de själva tycker var den absolut snabbaste föraren under den här epoken, säger regissören Henrik Jansson-Schweizer, även känd för succéfilmen ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

– Ett exempel är att det var logistiskt ganska svårt att få till inspelningarna, men till exempel Emerson Fittipaldi var så angelägen att han flög upp från Sao Paulo till New York för att medverka för att samma dag flyga tillbaka igen. Det visar på hur viktig den här filmen också var för dem.

Den tidens Zlatan Ibrahimovic

Filmen visar en epok då formel 1-världen präglades av såväl glamour som hjältemod. Sporten drev fler än tolv förare i döden inom loppet av tio år.

– Det är en historia som har allt. Det är ett slags modernt ”Gladiatorerna”, där de tävlade på liv och död och samtidigt levde ett liv i lyx och flärd, säger Henrik Jansson-Schweizer.

Han beskriver Ronnie Peterson, arbetargrabben från Örebro som blev berömd över hela världen och skapade F1-feber i Sverige, som ”den tidens Zlatan Ibrahimovic”.

– Det har blivit väldigt tydligt under arbetets gång att alla vet var de var när han förolyckades. Det blev ett nationellt trauma som sitter djupt i svenska folksjälen.

Biopremiär i augusti

”Superswede” produceras av Nice Drama (Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann) och bygger på nyinspelat material samt ett gediget arkivarbete. Medverkar gör även Ronnie Petersons dotter Nina Kennedy, framför och bakom kameran som medproducent.

– Vi har jobbat hela hösten, vintern och våren med efterbearbetningsprocessen. Vi har klippt och färdigställt filmen under den här veckan, så vi känner oss rätt färdiga. Jag är jätteglad, nöjd och stolt över resultatet, säger Henrik Jansson-Schweizer.

Filmen har biopremiär i hela Sverige den 16 augusti 2017 och distribueras av NonStop Entertainment som tidigare haft stora framgångar med dokumentärer som ”Searching For Sugarman” och ”Jag är Ingrid”.

– För mig som regissör har det varit en dröm att få göra den här filmen. Jag hoppas den ska kunna vara en bred film och hitta en publik som inte bara var med när epoken var som störst, utan även en yngre publik som får upptäcka en fantastisk och galen era som det var under motorsporten vid den tiden, säger Henrik Jansson-Schweizer.

Se teasern till ”Superswede” i klippet ovan.

Publisert:

LÄS VIDARE