Nya filmen visar Aviciis kollaps

1 av 3

avStina Dahlgren

FILM

Sjukhusbesök, stress och alkohol fick honom att till slut ge upp.

I filmen om Avicii får man för första gången se baksidan av all framgång.

– Han blir en slags industri själv, av industrin han jobbar i, säger regissören Levan Tsikurishvili.

Levan Tsikurishvili är regissören bakom filmen ”Avicii: True stories”, eller Tim Bergling som super-DJ:n egentligen heter.

– Mitt mål var inte att göra en film om Avicii, för det har jag redan gjort. Jag bestämde mig för att göra en film om Tim, vem är personen bakom Avicii? säger Tsikurishvili.

Filmen, som tog fyra år att spela in, visar baksidan av kändisskapet.

– Det är en dokumentär om en person som når väldigt stora framgångar i väldigt tidig ålder. Han blir en slags industri själv, av industrin han jobbar i, säger regissören.

Gillar inte att bli filmad

De träffades redan 2013 och Tsikurishvili blev både imponerad och fundersam av DJ:n.

– Det var då jag slogs av det här ”fan vad han jobbar”. Sjukhussängen, hotellet flyget, konserten, sen flyget tillbaks. Det här fortsatte i fem dagar, berättar han.

Han började filma stjärnan på spelningar och resor, men det blev inte ett lätt jobb.

– Tim gillar inte att bli filmad. Ibland har jag ställt kameran och gått och hoppats på att den skulle spela in något intressant, säger regissören.

Framgångens baksida

Tidigare har Avicii pratar om hur framgången och stressen gjorde att han fick avbryta sin turné. Nu berättar Tsikurishvili att han såg vad som var på väg att hända.

– Det var någonting som det pratades om i crewet dagarna i ända. Men det var svårt att förstå för alla.

Han vill att filmen ska kunna visa framför allt ungdomar om framgångens baksida.

– Jag tror det är väldigt bra att unga människor får ta del av detta så att de kan lära sig någonting. Om de själva når skyhöga framgångar så vet de hur det kan vara, säger han.

Överbegåvad

Han hoppas också att man ska få se nya sidor hos Avicci som aldrig tidigare visats.

– Jag förstod ju i ett tidigt skede att han är överbegåvad, och det är inte bara inom musik. Han kan sätta sig och lära sig om hur man gör en bra film på en dag liksom. Jag har fått se flera saker han har lärt sig under resans gång.

– Just det att ha den typen av intelligens vid så ung ålder, det är fascinerande och jag hoppas att unga människor kan inspireras och lära sig av det, säger Levan Tsikurishvili.

Filmen ”Avicii: True stories” har premiär den 26 oktober.

ARTIKELN HANDLAR OM