Kevin Costner gör traditionell Västern med (för) många bitar

Efter tre timmar pausar alla historierna

Uppdaterad 2024-07-05 | Publicerad 2024-06-27

Kevin Costner säker i sadeln igen.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Horizon: An American saga - kapitel 1

Regi Kevin Costner, med Kevin Costner, Sienna Miller, Sam Worthington, Jena Malone, Owen Crow Shoe, Tatanka Means, Ella Hunt, Abbey Lee, Danny Huston, Michael Rooker, Luke Wilson, Jim Lau, Jeff Fahey.


En gammaldags storslagen Västern med bekanta byggstenar. Brutala stridsscener och laddad dramatik, en sevärd bioupplevelse. Kevin Costners tre timmar långa film slutar dock mitt i handlingen, och startar kanske fler historier än den kan balansera.

VÄSTERN Västernfilmen och Kevin Costner har haft ett fint förhållande ända sedan han galopperade in i ”Silverado” 1985. Han regisserade utmärkta ”Open range” där han spelar mot Robert Duvall, och i sin Oscarvinnare ”Dansar med vargar” är Costner löjtnanten som får förståelse för siouxerna. Han var ˝Wyatt Earp” 1994 och har de senaste åren suttit trygg i sadeln som kärv patriark i den moderna västernserien ”Yellowstone”.

Sporrad av detta har han nu målat en gigantisk duk som utspelas på 1860-talet. Här finns nybyggarna som drar västerut, här finns vagntågen över prärien. De sunkiga skjul och tältbyar som växer upp, apacherna som anfaller och bränner ner för att försvara sitt land. En apachehövding skäller ut sin stridslystne son.

Som i ”Dansar med vargar” vill Costner visa på orättvisorna mot ursprungsbefolkningen, och filmens militärofficerare försöker förklara för de som vill bosätta sig vid apachernas vadställe att de inte borde göra det. Men inget kan stoppa anstormningen.

”Horizon” är namnet på en bosättning som ska locka/lura folk västerut. I de varma och torra ökenlandskap där spektakulära bergsformationer varit bakgrund ända sedan John Fords klassiska filmer.

I öppningen stakar några män ut var de ska bygga sina hus. Apacherna kallar dem blekögon, och snart finns bara blekögonens gravar kvar. Det hindrar inte nya som vill komma. I upptakten finns ett spännande långt anfall med många offer i en färsk bosättning, bland överlevarna finns en av huvudrollerna, Frances Kittredge (Sienna Miller.)

I Montana händer det andra våldsamma saker när en kvinna flyr med ett barn. Costner själv rider in på bioduken efter en timme, när den intrigen flyttat till Wyoming. Han handlar med hästar och dras in i en hämndhistoria. Jakten kan börja.

I ytterligare en tråd följer filmen en karavan av nybyggare i Kansas, ledda av en luttrad Luke Wilson som måste handskas med små och stora problem. Ett bortskämt brittiskt överklasspar ställer till det. Vagnarna parkerar i cirkel för att skydda sig på västernfilmers vis.

”Horizon” har tydliga skurkar och hjältar, även om den bitvis är rörigt berättad. Här finns våldsamma grymma scener, men också oskuldsfullt romantiska som i ett bygdespel. Skickligt filmade strider och intensiva närbilder. Många historier, och trots att den är tre timmar har filmen bara kommit igång när avsnitt ett är över. Finalen är flera minuters trailer, med för många smakprov från del 2. Med ännu fler rollfigurer och förvecklingar och först efter ytterligare tre timmar vet vi vart och hur det bär.

Horisonten verkar oändlig.

Filmen har biopremiär 28 juni. Del 2 den 16 augusti.


Sienna Miller som Frances.

Passa även på att se...

... ”Civil war”, en annan brutal resa genom ett modernare USA med starka motsättningar och strider.

Visste du att...

... en av manusförfattarna på ”Silverado”, Mark Kasdan, har skapat ”Horizon” tillsammans med Costner?


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS