Firade revanschen med föräldrarna i natt

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

FILM

Hennes föräldrar hjälpte henne igenom panikångesten.

När Ahang Bashi blev årets nykomling på Guldbaggegalan förenades hon med mamma och pappa i glädjetårar.

– Herregud vilken resa, hur man kan gå från att inte se meningen med livet till att vinna pris på Guldbaggegalan, säger Ahang Bashi.

Från nattsvart mardröm utan framtidsvilja – till hyllad filmskapare.

När Ahang Bashi drabbades av en depression med panikattacker vände hon kameran mot sig själv, och filmade sina terapisamtal, diskussioner med föräldrarna.

I natt firade hon revanschen – och triumfen efter att ha belönats som årets nykomling på Guldbaggegalan.

– Herregud vilken resa, hur man kan gå från att inte se meningen med livet till att vinna pris på Guldbaggegalan. Det känns som att jag är i chocktillstånd, säger hon.

Hennes mamma och pappa Oranus Dabestani och Mahmood Bashi fanns med även i natt och firade segern.

– Det är så fint, jag fick verkligen hålla mig från att inte gråta. Mina föräldrar är verkligen bäst, jag är så glad att de är här och delar glädjen med mig. De har sett mig i mina toppar och dalar, säger hon.

”Saknar ord”

Mamma Oranus ögon kantades av tårar när hon kramade om dottern på nattens efterfest.

– Oh my god, jag kan inte beskriva. Vi är så stolta att jag saknar ord. Det känns fantastiskt, säger mamman.

– För tre fyra år sedan när hon mådde så dåligt och hade svår ångest till att se henne i kväll, det var en sådan lycka. Hon fick ett fint pris, så mycket hyllning och beröm efter att ha gått igenom så svåra tider.

Hennes ögon tåras och hon talar om vikten av att våga hjälpa anhöriga som har det tufft.

– Alla som känner nån som har depression: blunda inte, gå fram, ta hand om och prata om det. Ibland är folk blyga över att fråga hur någon mår, men man får öppna sig och se med hjärtat.

Sedan filmen kom upp på SVT Play, har det blivit tydligt för Ahang Bashi att den gjort skillnad.

– Jag bombarderas med mejl från publiken nu. Folk känner igen sig. Men jag är bara en budbärare till något som händer nu, vi pratar mer om hur vi mår, även när det är tufft. Om att vara människa i dag, säger hon.

Tar nytt steg inom filmen

Och utmärkelsen kommer i precis rätt tid. Nu utvecklar hon sin första fiktionsfilm efter att tidigare ha gjort dokumentärer.

– Det känns som att det betyder ”keep up the good work”, det känns som att de säger: vi gillar vad du gör och vill att du fortsätter. Som konstnär tviblar man ofta på sig själv, det här priset känns som en spark i baken som jag verkligen behöver nu, säger hon.

Hur ska du fira?

– Jag är jättehungrig så jag hoppas att jag ska få äta lite. jag var så stressad innan, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE