”Ove”-teamets fest – firade Oscarsnomineringen med skumpa

Firade i sms-grupp – och möttes för fest

Foto: Peter Jansson
Filmteamets blixtinkallade fest.
FILM

Rolf Lassgård skrek rätt ut när han fick beskedet.

Sedan har teamet bakom ”En man som heter Ove” firat i sin privata sms-grupp – och i en blixtinkallad fest.

– Det känns helt magiskt naturligtvis, helt fantastiskt, säger Rolf Lassgård.

1 av 4

Efter Oscarsnomineringen till ”En man som heter Ove” gick teamets telefoner varma.

– Det har varit ett riktigt bombardemang här, säger huvudrollsinnehavaren Rolf Lassgård, 61.

Han brast ut i ett glädjevrål när han fick beskedet.
– Det känns helt magiskt naturligtvis, helt fantastiskt. Bara att vara nominerad är jäkligt stort, detta ska absolut firas. Jag är på genomresa, i kväll kommer jag till min dotter i Göteborg så firandet börjar där. Sedan får det hålla på tills jag är hemma i Gävle i helgen och ha den stora festen då.

Kommer du vara på plats på galan?

– Ja, det hoppas jag. Vi har inte pratat om vilka som åker än. Jag fick tag på Bahar (Pars, 37) nyss, hon är lika lycklig som jag.

Det första firandet blev över sms.

– Vi har en sms-tråd där vi skickar till varandra, alla är så utspridda, säger Bahar Pars.

Blixtinkallad skumpafest

Men strax därpå kallade regissören Hannes Holm till blixtfixad skumpafest.

Han befann sig på sitt produktionsbolag när han fick nyheten att Ove nominerats, där samlade han en kärntrupp från filmteamet efter beskedet: Rolf Lassgård, Bahar Pars, klipparen Fredrik Morheden, fotograf Göran Hallberg och producenten Annica Bellander Rune. Maskörerna Eva von Bahr och Love Larson, nominerade i en egen kategori, bor i närheten och anslöt också.

– Det fanns små flaskor skumpa i pentryt, så vi samlas nu och försöker smälta det hela på ett skandinaviskt sätt. Jag vet inte vart saker kommer ta vägen, säger han till Nöjesbladet.

Han blev överrumplad och överraskad när han fick beskedet.

– Jag satt i ett rum och jobbade med ett projekt och hörde ett vrål från rummet bredvid, jag försökte hålla huvudet kallt, jag blev väldigt överraskad. Det första jag tänkte på var Trollhättan och hela gänget som stod och slet på en radhusgata med den här filmen, säger han.

Firar – med jobb på Dramaten

Medan Rolf tog tåget rörde sig Bahar Pars mot Dramaten för att fira med jobb. Hon spelar just nu ”Figaros bröllop”, men har även hon börjat förbereda sig för Oscarsgala.

– Det är klart man tänker vad ska hända nu, vad ska jag ha på mig? Det är oundvikligt att tänka så, jag hoppas verkligen att jag får åka. Det ser jag som en självklarhet, säger hon.

Bahar Pars tror att det är de många lagren i historien som trollbundit biopubliken.

– Vänskapen mellan Parvaneh och Ove, integrationen, Oves ensamhet, den är på så många olika nivåer. Det är en sån fin historia, det är oundvikligt att inte falla för den, säger hon.

Lassgård ska ta paus

Rolf Lassgård har följt fansens kärlek till filmen både på Instagram och vid de visningar där han själv kunnat närvara.

– Det finns Instagramkonton, och så har vi pratat med publiken, de har skrattat och gråtit, det finns ingen som kan värja sig, säger han.

Hade ni förväntat detta?

– Vi var över för premiären i New York och även i Los Angeles nu, då hade vi fått siffror på att den är den mest sedda utländska filmen i USA, när vi hamnade på shortlist fick vi upp hoppet, absolut, säger han.

I november spelade han in ”Den döde detektiven” för SVT i övrigt har han varit runt om i världen med just ”En man som heter Ove”.

– Jag har beslutat att ta det lite lugnt ett tag nu, för att ladda mina batterier. När galan går av stapeln är det två år sedan Ove-resan började. Jag har gjort otroligt mycket under de här åren, säger han.