Norska originalet är bättre

Liam Neeson som brutal hämnare.
Liam Neeson som brutal hämnare.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Cold pursuit

Regi Hans Petter Moland, med Liam Neeson, Tom Bateman, Laura Dern, Emmy Rossum, Tom Jackson.

THRILLER Ny version av norsk film. Stellan Skarsgård har bytts ut mot Liam Neeson och norra Norge är nu Colorado. Det mesta är väldigt likt, men originalet är bättre. Små nyanser och tonfall gör skillnaden.
Huvudpersonen kör snöplog och håller bilvägarna farbara utanför en småstad. När hans son hittas död säger polisen att det är en överdos heroin, men den arge fadern hittar andra ledtrådar. Han vill hämnas på de ansvariga och slår sig fram genom en kriminell liga från Denver. De straffas en efter en.

Parallellt får vi följa den hysteriske och våldsamma ligaledaren som ligger i vårdnadstvist om sin son. Han misstänker att det är konkurrerande knarkhandlare som attackerar och slår tillbaka. Gangstervåldet eskalerar. Den andra ligan leds av White Bull.
”Kraftidioten” fick inte svensk biopremiär men hette ”En iskall jävel” på hembio. Den engelska titeln då var ”In order of disapperance”, ett fyndigt sätt att berätta att det är många som dör och försvinner ur handlingen.
När historien utspelas i Norge är landskapet en originell bakgrund. USA är en flitigt använd spelplats för kriminell spänning. Den råa mörka humorn balanserar på gränsen till cynisk.
”Cold pursuit” är nästan identisk, men lite sämre. Även om man spelar efter samma noter blir resultatet annorlunda.

Publisert: