Filmrecensioner

Genombrott att lägga på minnet

Av: 

Jens Peterson

FILM

An educationBetyg: 4 av 5 plus

Carey Mulligan och Peter Sarsgaard är utmärkta i vemodiga ”An education”.
Carey Mulligan och Peter Sarsgaard är utmärkta i vemodiga ”An education”.

DRAMA Carey Mulligan.

Det här är hennes genombrott. Snart kommer många att veta hur hon ser ut och vad hon heter. Gå och se. Carey Mulligan. Lägg den 24-åriga engelskan på minnet.

I ”An education” spelar hon 16-åriga Jenny. Det är 1961, hon bor i fantasilösa förorten Twickenham där hemmet styrs av fantasilösa pappa (Alfred Molina) som värderar allt i livet efter nyttoeffekten. Roliga saker är inte nyttiga. Konst är inte nyttigt.

Det är samma tid som i tv-serien ”Mad men”, samma brytning före The Beatles, generationsväxlingen som öppnade nya dörrar för kvinnor.

Jenny drömmer om Paris och lyssnar på Juliette Greco. Hon lyder pappas befallningar och pluggar hårt, men han ser hennes väg mot Oxford som en investering. Hon hoppas få läsa häftiga böcker och träffa spännande människor.

Hon är ett lätt byte för den världsvane David. En man på drygt 30 som har en snygg bil och snygga vänner och bjuder med Jenny på en klassisk konsert. Till och med mamma och pappa blir förförda av den vältalande mannen som är duktig på att sälja. Oklart dock vad han säljer, eller hur han egentligen får alla pengar han imponerar med.

Peter Sarsgaard är utmärkt som den stilige David med något dolt i ögonen. Hans vän och affärskamrat spelas av Dominic Cooper från ”Mamma mia!”, och Rosamund Pike (”Stolthet och fördom”) är mycket rolig som hans eleganta men milt enfaldiga flickvän. En snäll men inte särskilt allmänbildad blondin som mäter människor efter deras yttre.

Vad ska en ung kvinna göra i det tidiga 1960-talets England? Jennys pappa hoppas få henne bortgift och spara pengar. På flickskolan finns stränga och fördomsfulla rektorn Emma Thompson och ambitiösa läraren Olivia Williams. Förebilder – eller hot om vilken framtid som väntar Jenny efter universitet?

Nick Hornby har skrivit det roliga och vemodiga manuset, som har samma ton som hans bästa böcker. ”An education” bygger på verkliga händelser, en självbiografisk text av Lynn Barber, född 1944. Hon växte sedan upp till att bli en framgångsrik journalist och är i Storbritannien mycket berömd för sina elaka tidningsintervjuer.

Här får den unga kvinnan en lektion i livets hårda skola. Utbildning kan betyda många saker.


Vad tycker du om filmen? Håller du med? Tyck till nedan!

ANNONS

Shoppa kläder, skor & inredning hos Ellos – nu med upp till 50% rabatt i outlet.

Extern länk från Ellos

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner