"Äta, sova, dö" är Sveriges Oscarsbidrag

avJoni Nykänen, Martin Gustafsson

FILM

Här är filmen som representerar Sverige i Hollywood

Här är Sveriges Oscarsbidrag.

Gabriela Pichlers "Äta, sova, dö" – som blev störst på Guldbaggegalan tidigare i år – är den branschen hoppas ska bli nominerad till en Oscar för "bästa icke-engelskspråkiga film".

– Jag tror att den har goda chanser, säger huvudrollsinnehavaren Nermina Lukac till Nöjesbladet.

”Äta sova dö”.

Förra året var det Lasse Hallströms "Hypnotisören" med Mikael Persbrandt som representerade Sverige. Filmen nominerades aldrig.

Idag på filmhuset i Stockholm utsågs "Äta, sova, dö" till Sveriges bidrag i tävlingen.

– Ett ovanligt enigt beslut, sa Anna Serner, vd på en pressträff på torsdagen enligt TT Spektra.

– Guldbaggen kändes stort men det här känns minst lika stort. Jag är jätteglad och lite chockad, säger Nermina Lukac, huvudrollsinnehavare i filmen.

Hur ser du på era chanser?

– Först måste den gå vidare, då kan vi snacka. Men jag tror att den har goda chanser, säger hon till Nöjesbladet.

Regissören Pichler är överraskad av beslutet.

– Det är sjukt oväntat för min del. Men coolt att de väljer den här typen av film. Den är inte strategisk på något sätt, säger hon till Nöjesbladet.

Hur firar du?

– Jag ska ta tåget tillbaka till Göteborg, så kommer jag att ta en öl i restaurangvagnen och somna gott, säger hon och skrattar.

Att få sådana framgångar med en debut?

– Man tänker att man ska ha några gånger på sig innan det smäller. Men nu kom ju allt på en gång. Det känns sjukt lyxigt och ger energi att fortsätta, säger hon.

Försörjer familjen

”Äta, sova, dö” handlar om den 21-åriga Raša (Nermina Lukac) som bor med sin pappa i ett litet samhälle i Skåne. Fadern har svårt att få ett jobb och Raša försörjer båda genom arbete på fabrik.

Pichlers socialrealistiska far-dotter-drama vann fyra baggar av fem möjliga. I viktklasser som bästa film, bästa regi, bästa manus och bästa kvinnliga huvudroll under Guldbaggegalan i januari.

DeGeneres leder galan

Även publiken på filmfestivalen i Venedig (2012) röstade fram den svenska långfilmen som vinnare bland sju tävlande filmer under Kritikerveckan.

Den 16 januari tillkännages vilka filmer som slutligen får chansen att tävla i kategorin ”bästa icke-engelskspråkiga film” under Oscarsgalan.

Galan äger rum den 2 mars 2014. Värd blir Ellen DeGeneres.

”Äta, sova, dö” är producerad av China Åhlander och produktionsbolaget Anagram. Filmen har fått produktionsstöd av Svenska Filminstitutet.

Den hade svensk premiär den 5 oktober och distribueras av TriArt Film.