Oändligt mycket bättre än trean

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus Terminator Salvation är hyfsad sommaraction

Bryce Dallas Howard och Christian Bale slåss mot maskinerna i fjärde ”Terminator”.
Bryce Dallas Howard och Christian Bale slåss mot maskinerna i fjärde ”Terminator”.

Uppföljaraction av McG, med Christian Bale, Sam Worthington m fl.

”Terminator Salvation” utspelar sig före den framtid som inleder första ”Terminator”, i en inte allt för avlägsen framtid från vår tid här och nu. Motståndskämparna som överlevde domedagen slåss tillsammans med John Connor mot maskinerna. Till sin hjälp har de en före detta död, dödsdömd fånge som inte riktigt vet hur han hamnat där han hamnat.

Det finns inte minsta lilla kvar av stämningen från ettan och tvåan, men det ska ändå sägas att det hela är oändligt mycket bättre än den förra installationen: putslustigheten från trean är som bortblåst, precis som de skräpiga effekterna och uselheten över lag. Det man får är kort och gott hyfsad sommaraction, med en hel del old school-snygga explosioner i slowmotion och bra effekter.

Som en parentes kan det ju sägas vara en smula ironiskt att en film i just Terminator-serien bygger på idén om att alla förtjänar en andra chans, och att det finns frälsning till och med för dödsdömda fångar – när original-Terminatorn Arnold Schwarzenegger i verkliga världen försvarar dödsstraffet.

Emma Gray Munthe

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN