Namnbråk blossar upp kring ”Hobbit”

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

Vill inte att familjenamnet ska förknippas med storfilmen

1 av 8
Hamnar i ny strid I filmen ”Hobbit: En oväntad resa” slåss dvärgen Torin Ekenskölde (Richard Armitage) mot stenjättar och troll. I verkligheten gör hans efternamn Yvonne Ekenskjöld, 68, upprörd. Hon anser att det är för likt hennes eget och har sökt juridisk vägledning.

I Sverige blossar ett namnbråk upp kring storfilmen ”Hobbit”.
En privatperson känner sig kränkt på grund av en av dvärgarnas efternamn och söker upprättelse.
– Det är som att få ett slag i ansiktet, säger Yvonne Ekenskjöld, 68.

”Hobbit” är vinterns storfilm på bio.
Filmen, som är baserad på författaren J.R.R. Tolkiens ”Bilbo - en hobbits äventyr”, berättar historien om hur hobbiten Bilbo slår följe med 13 dvärgar på en äventyrlig resa.
Nu blossar ett namnbråk upp kring filmen.

”Rätt borde vara rätt”

Det översatta namnet på dvärgarnas ledare, Torin Ekenskölde (Thorin Oakenshield), har fått en privatperson med ett mycket liknande efternamn att reagera starkt.
– Det är som att få ett slag i ansiktet. Jag anser att vårt namn inte ska förknippas med sagofigurer. Jag tycker faktiskt att det är kränkande, och det är kränkande att de inte har hört av sig i ett tidigt skede för att höra hur vi ser på det, säger Yvonne Ekenskjöld, 68.

Hon har sökt juridisk vägledning men säger sig inte vilja starta en process mot filmbolaget Svensk filmindustri (SF).
– Jag vill att de ska ta bort namnet från undertexterna men jag har faktiskt inte råd att processa mot stora drakar. Men även om man är liten och obetydlig borde ju ändå rätt vara rätt. De skulle ha vänt sig till mig under sin research, säger hon.

Är ingen bråkmaja

Den första översättningen på svenska av Tolkiens bok utkom 1947. Efternamnet Ekenskjöld ska enligt uppgift ha tagits av familjen i början av 2000-talet. Översättningen är inte heller exakt överensstämmande med familjens efternamn.

– Det spelar ingen roll för det får inte vara likalydande. Jag vill påpeka att jag inte är en bråkmaja, men jag är väldigt ledsen över det här. När jag pratat med SF:s jurist har jag fått som svar att det var fritt fram eftersom namnet inte är förknippat med ett företag eller en stiftelse, säger Yvonne Ekenskjöld.

Stefan Klockby, informationschef på SF, bekräftar att en av bolagets jurister varit i kontakt med kvinnan. Han säger även att de inte på något sätt har avfärdat hennes önskemål.
– Vi har sagt att vi ska titta på detta för att reda ut om vi eventuellt har gjort ett fel. Under måndagen bad vår jurist kvinnan att hennes juridiska ombud ska kontakta oss, säger han.

Så säger lagen

Särskilt skydd för egenartade efternamn

23 § Den som gör intrång i någon annans rätt till ett egenartat efternamn är skyldig att ersätta den andres skada, om han eller hon har insett eller borde ha insett att förfarandet var till nackdel för denne. Vid bedömande om och i vad mån skada har uppstått skall hänsyn tas även till lidande och övriga omständigheter av annan än rent ekonomisk betydelse.

Andra namntvister

I början av december 2012 bytte förskolan Natt och Dag namn till Dag och Natt. Orsaken är att ätten Natt och Dag skarpt motsatte sig förskolans namn – med hänvisning till namnlagen.

Nästa års schlagertrio Jenny Silver, Hanna Hedlund och Pernilla Wahlgren går under bandnamnet Swedish House Wives. Redan befintliga houseduon Housewives krävde enligt TT Spektra att trion byter namn inför nästa års tävlingar.

I Melodifestivalen 2005 ställde Katrina Leskanich upp med bandet Katrina and The New Wave. Det ledde till att hennes förra bandmedlemmar i Katrina and The Waves hotade med stämning.

Publicerad: